Kikapcs

Szent Iván-éji tűztánc: míg a nagyok este a Móra Ferenc Múzeumnál fogják, addig a kicsik már délután a Kövér Béla Bábszínház előtt átugrották a tüzet

A Szent Iván-éji tűztánc kicsiket és nagyokat egyaránt megbabonáz. Június 24-én, szombaton pedig mindenkinek lehet része ebben a régi népi hagyományban Szegeden. Míg a legkisebbek már délután a Kövér Béla Bábszínház Maskarádé napjának keretében átugorhatták a tüzet, addig a nagyoknak este, 22.30-kor a Múzeumok Éjszakájának keretében, a Móra Ferenc Múzeum előtt lesz lehetősége a tűztáncra.

Ma van Szent Iván napja, amikor is a hagyomány szerint tüzet gyújtunk, s aki azt hétszer átugorja, azt egy évig semmilyen betegség nem fogja érni, de a hiedelmek szerint a szertartásos tűzugrás hagyományának szerelemvarázsló célja is van.

A Kövér Béla Bábszínházban a 10. Színházi Olimpia “Szervusztok pajtikák!” láncfesztiváljának záró hétvégéjén a legkisebbek is belekóstolhattak abba, milyen is a tűzugrás. Az alábbi videón a teátrum előtti apró lángok látszódnak, ahogyan mutatják a gyerekeknek, hogyan is ugorhatják át a tüzet. Hozzátesszük, nem igazi tűzről van szó, így a legkisebbek is biztonságosan próbára tehették magukat a móka kedvéért a rendezvényen.

@szeged365

Szent Iván-éji tűztánc: míg a nagyok este a Móra Ferenc Múzeumnál fogják, addig a kicsik már délután a Kövér Béla Bábszínház előtt átugrották a tüzet

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTokFacebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb