Mindenmás

Nagyon ritka faj szaporodott a Szegedi Vadasparkban, öt kis borjú látta meg a napvilágot – Magyarországon csak nálunk lehet ilyen állatokat látni

Legutóbb öt szurikáta apróság születéséről adott hírt a Szegedi Vadaspark, most pedig szintén öt újszülöttet mutattak be, mégpedig a mezopotámiai dámvad borjakat. Mint kiemelték, valamennyien az elmúlt hetekben születtek, a legfiatalabb mindössze egy hete.

Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal, amelynek jelentős, immár 21 fős állománya alakult ki az erdei kifutóban. A ritkaságuk abból a szomorú tényből fakad, hogy gyakorlatilag vadon kipusztultnak számított a múlt század közepére, és ma sem él belőle több 2000 egyednél a világon. Az európai állatkertek tevékeny részt vállaltak a faj megmentésében, a Vadaspark is fajmentő tenyészprogram keretében tartja ezt a hajdan Közel-Keleten elterjedt, még a Bibliában is szereplő szarvast.

PÁR ÓRÁSAN MÁR FUTNI IS TUDNAK

A mezopotámiai dámvad hasonló a hazánkban is élő európai dámvadhoz, annyi kisebb különbséggel, hogy a termetük nagyobb, és az agancsuk kevésbé „lapátos”. A borjaik, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után. A látogatók megtekinthetik mind az öt apróságot, ahogy más szarvasborjakat is, hiszen a gímszarvasok és az európai dámvadak is gyarapodtak a tavasz végén és a nyár elején.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Fotók és forrás: Szegedi Vadaspark

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb