Mindenmás

Napi pakk: kellemes idő és 29 fok jön ma Szegedre, Péter-Pál, vagyis az aratás kezdetének a napján

Hűvösen indul a reggel Szegeden, de nyugi, nem marad így! Délutánra már közel 30 fokot jósolnak a Napfény városába, viszont egy-egy zápor is tarkíthatja az amúgy napos csütörtökünk. Ma van az aratás kezdetének a napja és 567 éve hallhatunk minden délben harangszót. Mutatjuk, mit hoz a csütörtök Szegedre, itt napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS AZ ARATÁS

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Péter, Pál, Aladár, Aliz, Beáta, Ditta, Emma, Judit, Keve, Petra és Ulászló nevű Szeged365 olvasónak!

  • Ma van Péter-Pál nap, vagyis az aratás kezdete! Ezen a napon megszentelték az aratóeszközöket. Szent Péter apostol volt egyébként az első pápa, így a pápák és amúgy a halászok védőszentje. Szent Pál a nemzetek apostola, a laikus apostoli munka, “Actio Cattolica Cursillo” – mozgalmának védőszentje.
  • Még egy érdekesség: 567 éve, ugyancsak ezen a napon a pápa elrendelte a déli harangozást. A magyar és nyugati hagyomány szerint a déli harangszó az 1456. július 22-i, nándorfehérvári diadallal függ össze, amikor a Magyar Királyság déli kapujának tartott végvárat Hunyadi János megvédte a muszlimok támadásától.

FELHŐSEBB, DE MELEGEBB IDŐJÁRÁS JÖN SZEGEDRE

Csütörtökön számottevően napos időre van kilátás, de egy-egy rövid zápor, esetleg gyenge zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél még több helyen élénk lehet. Hűvösebb lesz kicsit a reggel, 8 és 15 fok között alakulhatnak a minimumok. Délután 24 és 30 fok közötti csúcsértékekre van kilátás Szegeden.

ZAJOS ÉJSZAKA

Éjszakai karbantartást végez a MÁV a Cegléd–Szeged vasútvonalon, ezért elég zajos éjszaka elé néznek a Szeged rendező állomás mellett lakó szegediek. Este fél 12-től kezdődnek a munkálatok. A zajjal járó éjszakai munkavégzés miatt a lakosság megértését és türelmét kéri a vasúttársaság.

MA IS PERMETEZNEK

Jelenleg Szegeden a vadgesztenyefák favédelmi permetezése zajlik. Mint kiderült, ma Újszegeden, a Belvárosban, és Tarjánban róják majd az utcákat éjszaka. Itt van minden részlet:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb