Mindenmás

Napi pakk: 32 fok, napsütés, élesedő kék és a lila zóna, valamint Ajándékkoncert is vár ma rád Szegeden

Hidegfront fut be Szegedre, de fázni még így sem fogunk a hétvégén, marad a 32 fokos időjárás városunkban, max egy-egy zápor és zivatar jöhet a térségünkbe. Telis-tele vagyunk programokkal és bár még a hétvégén ingyenes, de mától élesedik az új parkolási rendszer Szegeden. Sőt, nem mehetünk el amellett sem, hogy ma van a magyar egészségügy napja, vagyis a Semmelweis nap! Készítsd be a jó meleg kávét, mi pedig hozzuk mellé a napi pakkot!

NÉVNAPOSOK ÉS A SZEGEDI TÖMEGKÖZLEKEDÉS KEZDETE

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Tihamér, Annamária, Anna, Annabella, Áron, Előd, Gyula és Olivér nevű Szeged365 olvasónak.

  • Ma van Semmelweis nap – A magyar egészségügy napja! A magyar egészségügy napját Semmelweis Ignác születésének emlékére hozták létre. Ő volt az, aki elsőként mondta ki, hogy a gyermekágyi láz nem önálló kórkép, hanem bomlott szerves anyagok okozta fertőzés következménye. A fertőzést a boncolást végző szülészorvosok maguk viszik át a vizsgálat során a nőbetegekre. Rájött a hatásos védekezésre: erőteljes kézmosást kell végezni klórvizes, azaz klórmeszes oldatban. Ezzel Semmelweis Ignác Fülöp orvos, az “anyák megmentője” lett.
  • Mindezek mellett ma van a Köztisztviselők Napja is. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1-je legyen a Köztisztviselők Napja. 1997-ben tartották meg először.
  • Hoztunk még egy érdekességet: 1884-ben ezen a napon, vagyis július 1-jén a Szegedi Közúti Vaspálya Rt. 12 kocsival és 20 lóval elindította városunkban a tömegközlekedést.

NAPSÜTÉS MAJD EGY KIS ZÁPOR

Szombaton a nap első felében marad a gyönyörű napsütés, majd egyre gyakrabban takarhatják felhők a napot, és többfelé is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Szegedet a délután folyamán éri majd el a hidegfront, addig pedig marad a nyárias időjárás. Sokfelé élénk lehet a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 24 és 33 fok között alakulhat Szegeden.

HELLÓ KÉK, ÉS LILA ZÓNA

július 1-jétől, azaz mától életbe lép az új, kiterjesztett fizetős parkolási rendszer Szegeden. Ez azt jelenti, hogy a város eddig díjmentesen használható utcáinak egy részére is kiterjesztik a fizetős parkolás rendszerét, jönnek az új kék és lila parkolási zónák városunkba. Az új parkolási rendszerrel kapcsolatosan már rengeteg információ napvilágot látott, azonban még mindig vannak olyan sarkalatos pontok, ahol további kérdések fogalmazódtak meg a szegediekben. Sokan megírtátok nekünk a kiterjesztett parkolással kapcsolatos kérdéseiteket, melyeket fel is tettünk Knezevics Viktornak, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatójának, mutatjuk, milyen válaszokat kaptunk.

RENGETEG PROGRAM VÁR

Pont tökéletes lesz az időjárás arra, hogy kilátogass a belvárosba. Rengeteg programot találtunk Neked, hiszen többek között:

  • indul a Szabadtéri, holnap Ajándékkoncert,
  • a Móra-parkba beszabadulnak a néptáncosok,
  • Tarhonyafesztivállal ünnepelnek Tápén,
  • és a Wagner Udvar is megtelik művészettel.

Mutatjuk, mit tartogat ez a hétvége Szegeden:

ÚJABB VÁGÁNYZÁR LESZ

Alig, hogy vége lett a Tisza Lajos körúti vágányzárnak indul a következő menet, hiszen 2023. július 1-től (szombat), 2023. július 7-ig (péntek) a 2-es villamos vonalán vágányrekonstrukciós munkálatok miatt a közlekedési rend módosulni fog. Mutatjuk, hogy:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb