Kikapcs

Nagyot dobbant a Maláta: különleges tárlatvezetéssel egybekötött vacsorára várnak, ahol még Gérard Depardieu Szabadtérin viselt kalapja is megjelenik – interjú Kárpáti Tamás, gyűjtővel

Izgalmas gasztronómiai és művészeti utazásra hívja az érdeklődőket július 7-én, pénteken és július 8-án, szombaton 19:30-tól a Maláta kézműves sör- és grill kert. A szegedi étterem szervezésében, valamint a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete ház közreműködésével vacsorával és különleges tárlatvezetéssel egybekötött estet rendeznek a Maláta sörkertben, valamint a Fekete Ház-Hetedhét Hungarikon című kiállításán, ahol hazánk büszkeségei és világhírességek emblematikus tárgyai jelennek meg Puskástól kezdve egészen Lennonig. A két est különlegessége, hogy a tárlatvezetést maga a gyűjtő Kárpáti Tamás vezetésével tekinthetik meg az érdeklődők, aki előzetesen, személyesen mesélt nekünk azokról a különleges relikviákról, melyekkel a kiállításon találkozhatunk.

MAGYAR ÉS VILÁGHÍRŰ HÍRESSÉGEK RELIKVIÁI JELENNEK MEG

A kiállításon magyar és külföldi hírességek, színészek, rendezők, zenészek, írók, költők, sportolók máshol nem látott különleges tárgyait tekinthetik meg az érdeklődők egy exkluzív tárlatvezetés keretében, a Fekete Ház kiállítótermeiben, maga a gyűjtő Kárpáti Tamás vezetésével. A kuriózumnak számító, izgalmas tárlaton olyan lenyűgöző relikviák jelennek meg többek között, mint:

  • Nagy Imre órája,
  • a legendás 6-3-as mérkőzés bírói sípja,
  • John Lennon sálja,
  • Rákosi Mátyás írógépe,
  • egy darab a berlini falból és egy szögesdrót-rész a vasfüggönyből,
  • Kertész Imre kalapja,
  • Puskás cipője,
  • Grosics meze,
  • Bodrogi Gyula saját maga által faragott vadásztála,
  • vagy Gérard Depardieu kalapja, melyet Napóleon szerepében viselt a Szegedi Szabadtéri Játékok Háry János című darabjában.  

Mint Kárpáti Tamás elmondta, a Hungarikonok lényege és művészettörténeti egyedülállósága abban rejlik, hogy a hírességek relikviáiból a legjobb kortárs művészek alkottak szobrot, festményt, installációt.

KÁRPÁTI TAMÁS MÁR ÉVTIZEDEK ÓTA GYŰJTI KÜLÖNLEGES RELIKVIÁIT

Kárpáti Tamás beszélgetésünk során elárulta, évtizedek óta hódol már gyűjtői szenvedélyének. Gyűjteménye első darabja még az 1980-as években az a rajz volt, amelyet Alma nevű lányának Amerigo Tot (eredeti nevén Tóth Imre, szobrászművész, színész) készített egy látogatás alkalmával. Ez adta az inspirációt a későbbi gyűjtői tevékenységhez. Eleinte lányának almát, fiának bohócokat, feleségének vitorlásokat ábrázoló képeket gyűjtött. Gyűjtőszenvedélye azonban újabb lendületet kapott, amikor birtokába jutott Barcsay Jenő egyik ecsetje. Ekkor kezdődött tudatos, rendszerező gyűjtői munkája, mely, mint elárulta, jelenleg leginkább a hungarikonok, a híres magyarok relikviáiban teljesedik ki. 

A TÁRLAT BEJÁRTA MÁR FÉL EURÓPÁT

Kárpáti Tamás elmondta, gyűjteményének kereken 170. darabját éppen Szegeden fogja felavatni, mely nem más, mint Zakariás József olimpiai bajnok labdarúgó, az Aranycsapat tagjának relikviáiból készült alkotás. A nem mindennapi tárlat bejárta már fél Európát, Rómától Bécsig, Dunaszerdahelytől Londonig, szerepelt a Milánói Világkiállításon is, így érkezett meg hozzánk Szegedre. Mint a tárlat Hetedhét Hungarikon címe is utal rá, a gazdag gyűjteményből egy 77 darabos válogatást láthat majd az érdeklődő közönség a Fekete Házban.

MINDIG A GYŰJTEMÉNY UTOLSÓ DARABJAI A KEDVENCEI

Kárpáti Tamás abba is beavatott bennünket, hogy körülbelül húsz év gyűjtőmunkája elevenedik meg a most látható szegedi kiállításon, melyekre újságíróként szerzett kapcsolatai révén tett szert. Például Frida Kahlo ecsetjét egy barátja hozta el számára Mexikóból, melyet Diego Rivera unokája adományozott a gyűjteménye számára. Vannak viszont olyan tárgyak is, melyeket maga kutatott fel. Kárpáti Tamás azt is megsúgta nekünk, mindig a gyűjtemény utolsó darabjai a kedvencei, jelen esetben a Zakariás relikviák, valamint Barabás Márton és Zászkaliczky Ágnes Vasarely ihlette képei.

Igazi kulturális csemegének ígérkezik tehát jövő hét pénteken és szombaton a Maláta kézműves sör- és grill kert rendezvénye. Ha egy vacsorával és különleges tárlatvezetéssel egybekötött estre vágysz, ott a helyed!

Maláta kézműves sör- és grill kert

Fekete Ház udvara (Somogyi u. 13.)

+36 30 190 2500

Időpont: július 7. és július 8. 19:30. A tárlatvezetés után a Maláta Sörkertben elkölthetsz egy ínycsiklandozó vacsorát, melyhez pénteken a Folk Roses, szombaton pedig a Docpiano Band varázsol csodálatos hangulatot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb