Kikapcs

Közel 15 ezren voltak kíváncsiak a Szegedi Kortárs Balett előadásaira az előző évadban, a következőben két új bemutatót is terveznek

A Szegedi Kortárs Balett a 2022-23-as évadban összesen 58 előadást játszott, amelyre közel 15 ezer néző volt kíváncsi. Az új évadban két új produkciót is bemutatnak: a Petőfi Sándorról szóló Lánglelkű című táncszvitet és a Csajkovszkij zenéjére készülő Fekete hattyú című táncjátékot – közölte az intézmény.

A Szegedi Kortárs Balett az előző évadban megtartott 58 előadása közül 26-szor Szegeden lépett színpadra, ezeken kívül pedig Budapesten 18, más városokban 7, külföldön pedig szintén 7 alkalommal kápráztatták el a közönséget. A Carmina buranaval Romániában a Temesvári Magyar Napokon, Lettországban Rigában és Ventspilsben, Litvániában Vilniusban és Kaunasban, az Egyesült Államokban pedig New Yorkban szerepeltek. A közönség a Carmina burana mellett újra láthatta az Elégiát, a Blue-t, a Concertot, a Vadakat, és A Szentet, a gyerekek kedvéért pedig felújították a Diótörőt és a Hamupipőkét is.

AZ ELŐZŐ ÉVADBAN KÉT ÚJ BEMUTATÓT TARTOTTAK

Két új bemutatót tartottak az előző évadban, először 2023. március 10-én a Szegedi Kisszínházban került sor a Tűz – ezen belül a Bernarda Alba háza új változata, a Bolero, és a Carmen- premierjére. 2023. április 28-án pedig a Szegedi Nemzeti Színházban debütált Juronics Tamás legújabb, Shakespeare művéből táncra fogalmazott rendezése: a Lear. Az új előadásokat a Nemzeti Táncszínház is műsorára tűzte. A társulat a 10. Színházi Olimpia alkalmából vendégül látta az MM Contemporary Dance Company nevű olasz társulatot. Az Enrico Morelli és Michele Merola vezette együttes a Ballad című táncjátékot adta elő.

AZ ÉVAD VÉGÉN TÁVOZÓKAT ÉS DÍJAZOTTAKAT IS BEJELENTETTEK

A szegedi társulattól Dusana Herakova és Adam Bobák távoznak, míg Nyeste Adrienn, Füzesi Csongor, és Giordana Marzocchi a 2023/24-es évadban új tagként érkeznek. Bocsi Petra táncművész az egész éves művészi teljesítményéért a társulat Imre Zoltán-díját vehette át, a Lear című táncjátékban nyújtott alakításáért pedig a közönség szavazatai alapján Dömötör-díjat nyert. A társulat a következő évadban is két bemutatót tervez, ezek a következők:

  • 2023. ősz: Lánglelkű – táncszvit 5 tételben
  • 2024. tavasz: magyarországi és nemzetközi premier: Fekete hattyú -táncjáték Csajkovszkij zenéjére

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb