Szegedi Arcok

Úgy tűnt, egy új törvény tönkreteszi a szegedi Józsa Petráért szervezett kupakgyűjtéseket, de happy end lett a vége: mehet tovább az akció!

Hosszú heteken át kérdéses volt, hogy a szegedi Józsa Petra számára folytatódhatnak-e a kupakgyűjtéses jótékonysági megmozdulások, egy friss EU törvény miatt. A szegedi kislány egy veleszületett, nagyon ritka genetikai betegséggel küzd, mint korábban írtuk, a világon kevesebb, mint 30 ilyen esetet diagnosztizáltak eddig, jelenleg pedig sajnos (még) nincs rá kiforrott gyógymód, de a család, a segítőkész szegediek és az orvosok már gőzerővel kutatnak utána. A betegség velejáró tünete, hogy Petra kis végtagjaiból felszívódnak a csontocskák, emiatt a kislány előbb nehezebben járt, majd később elektromos kerekesszéket kellett, hogy kapjon.

ÚGY TŰNT, KERESZTBE TESZ EGY TÖRVÉNY A KUPAKGYŰJTÉSEKNEK

A kislány gyógyulásáért szervezett adománygyűjtések többek között kupakgyűjtések formájában folytak, ezekkel az utóbbi egy-két évben kis lépésekben ugyan, de folyamatosan támogatni tudták a szegediek Petra gyógyuláshoz vezető útját. A nyár elején olyan hírek röppentek fel, amelyek szerint júliustól megszűnt volna a jótékony célra szervezett kupakgyűjtések lehetősége hazánkban.

Az Európai Unió 2024 júliusától életbe léptet egy olyan törvényt, amely az egyszer használatos műanyagflakonok kapcsán kimondja, hogy a kupakot a palackhoz kell rögzíteni. A döntést környezetvédelmi okokra hivatkozva hozták meg, így elképzelhetővé vált, hogy megszűnik a jótékony célra történő kupakgyűjtés. Szintén változás, hogy július 1-jétől kizárólag a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és szerződéses partnerei jogosultak hazánkban a csomagolási hulladék gyűjtésére és átvételére.

A szóban forgó cég nemrég kijelentette: azon dolgoznak, hogy a karitatív célra gyűjtött kupakok átvétele és gyűjtése folyamatos legyen, így aztán jövő nyárig még biztos, hogy folytatódhat a kupakgyűjtés.

KÉT FIX HELYSZÍNEN IS VÁRJÁK A KUPAKOKAT

Mint Józsáné Fehér Máriától, Petra anyukájától megtudtuk, a kupakgyűjtő akciójuk folyamatosan mehet tovább, sőt, ezentúl két állandó helyszínen is várják az adományokat:

  • a Tünde Téri Óvodában, amely az ötödikből nemrég elballagott Petrus ovija volt, a Tünde tér 1. alatt,
  • továbbá a Makkosházi körúti Mesi Virágoskertjében, ahol korábban is fogadták már a szegedi kislánynak felajánlott kupakokat.

Mint Marcsi beszélgetésünk során elmondta, nagyon örülnek a sok-sok segítőkész szegedinek, egyben hisznek a “sok kicsi sokra megy” elvében. Az ősszel 12 éves szegedi kislány már a nyári vakációját tölti, az ötödik osztályt nagyon szép, hajszál híján kitűnő eredményekkel fejezte be.

Az adományokat a család banki átutalás formájában is várja, az alábbi számlaszámra:

  • Józsa Petra Hanna,
  • OTP BANK,
  • számlaszám: 11773353-02233646

A beérkezett összegeket Petra gyógykezeléseire fordítják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb