Smart SzegedSzegedi ArcokVideo365

Földrengés volt Deszken, mi pedig pont ott voltunk az epicentrumában

Nyugalom, a Richter-skála szerinti 5-6 erősségű földrengést a KöltözzMA csapata idézte elő és senki sem sérült meg, leszámítva 10-15 tányért, néhány borospoharat és egy befőttesüveget. Extrém módon teszteltük le, mit bírnak ki az újhullámos deszki építőipari cég magnéziumos SiP panelből épített gyorsházai:

  • a KöltözzMa szakemberei rendeltek egy földrengés-szimulátor gépet,
  • egyetlen nap alatt ráépítettek egy szerkezetkész, két szintes gyorsházat,
  • elhívták Rahne Eric rezgésmérési szakértőt,
  • majd – miközben non-stop mentek a mérések – elindították a mesterséges földrengést.

Brutális élmény volt.

Vágjunk bele, mutatjuk, milyen volt odabent, miközben a Richter skála szerinti 5-ös, 6-os erősségű rengések tomboltak az MgO SiP paneles gyorsház alatt, nomeg azt, hogy mit bírt ki egy olyan lak, amely 20%-kal olcsóbb, mint a tégla-verzió, viszont egyetlen nap alatt felépül és még több évtizedes garanciát is adnak rá. Apropó, a hivatalos meghatározás szerint az 5-ös a közepes földrengés kategória, amely során a szerkezetileg gyenge épületekben már igen komoly károk is keletkezhetnek, a 6-os pedig az erős rengés, ilyenkor akár az epicentrumtól 50–80 km távolságban lévő, masszívabb épületek is megsérülhetnek, összeomolhatnak.

Az első videóban Nádasdi Csaba alapító-tulajdonos magyarázza el, miért van az, hogy az egyetlen nap alatt szerkezetkészre épített KöltözzMA-gyorsházak simán kibírták a fent leírt mértékű mini-földrengést.

A fenti videóból készítettünk egy másik, a teszt után felvett verziót is, itt már Rahne Eric rezgésmérési szakértő értékeli ki a történteket, szigorúan tudományos alapon:

Az extrém teszt részleteiről a hétvégén egy bővebb Szeged365-ös anyaggal is érkezünk még, benne a pontos adatokkal, animációkkal.

A KöltözzMA forradalmian új, magnéziumos SiP panelből készülő gyorsházait Szeged mellett találod:

Operatőrök: Magyar Andor, Galyas Richárd

Fotó: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb