Közélet

Gyerekkönyvek között árulta az LMBTQ regényeket, 12 milliós büntetést kapott egy Szegeden is működő könyvesbolt

A gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam című LMBTQ képregényeket a Szegeden három helyen is működő Líra könyvesboltjaiba, ráadásul zárt csomagolásba sem tették azokat, ezért tizenkét millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott a boltokat üzemeltető cég.

“Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon egymás mellé ültetik őket. Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye…”

– írja Alice Oseman képregényének ajánlójában a Líra. Az érintett könyvek forgalmazási körülményeit vizsgáló kormányhivatal megállapította, hogy azok homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem a gyermekvédelmi törvény által előírt zárt csomagolásban történt – vázolta a történteket az Index.

Az elkövetett jogsértés miatt a kormányhivatal 12.000.000 forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására.

A Librit és a Líra könyvesbolthálózatot már májusban is pénzbírsággal sújtotta a fogyasztóvédelem egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a gyermekvédelmi törvény előírásait követve nem ott kellett volna.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb