Közélet

Módosítja a kormány a nyugdíjtörvényt: transznemű nők nem élhetnek majd a Nők 40 nyugdíj lehetőségével

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz): a kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a „nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak – írja az MTI.

Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint a módosítás egyértelművé teszi azt, ami „a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján” eddig sem volt kétséges, hogy a „nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak, illetve vették igénybe azokat a társadalombiztosítási jogosultságokat, amelyeket a magyar állam gyermekvállalás esetén a nőknek biztosít.

HAZÁNK A SZÜLETÉSI NEMET TARTJA SZÁMON

A javaslat indoklásában az szerepel, hogy az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon. Ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele, de még a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy, a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat. Azt írták, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell. Selmeczi Gabriella, a Fidesz alelnöke szerdán a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy szerinte nem maradhat válasz nélkül az a bírósági döntés, ami szerint transzneműeknek is jár a Nők 40.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb