Mindenmás

Harmadfokú hőségriadót rendelt el a következő öt napra Müller Cecília

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a következő öt napra az egész ország területére.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. július 15-én (szombaton) 00.00 órától 2023. július 19-én (szerdán) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki. 

VÉDJÜK MAGUNKAT

Az NNK közleménye megjegyzi, harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Arra kérték továbbá a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozókat, hogy bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

ÓVATOSSÁGRA INTIK AZ AUTÓSOKAT

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, azoknak azt tanácsolják, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. “A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjon a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat” – teszik hozzá a közleményben.

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM VAN

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint 4000 szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél 10 ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3100 futballpálya. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok 200 méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb