Mindenmás

Napi szürreál, a szomszédból: 12 éves kislányt adtak férjhez Szerbiában – az ügyben nyomoz a rendőrség

A Szabad Magyar Szó írt arról a nem mindennapi esetről, amely Szerbiában történt: bejelentés érkezett a hatóságokhoz, miután az ország déli részén fekvő Nis városában férjhez ment egy 12 éves kislány – a rendőrség vizsgálja az ügyet.

Férjhez ment egy 12 éves kislány a szerbiai Nis városában, ami miatt nyomozást indult – írja a Szabad Magyar Szó a Južne vesti nevű hírportál információi alapján. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, bár a vizsgálat jelenleg még kezdeti fázisban van, pillanatnyilag a szükséges és releváns információk gyűjtése folyik.

AZ ESET JÓL PÉLDÁZZA, HOGY MÓDOSÍTÁSRA SZORUL A CSALÁDRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY SZERBIÁBAN

A lap által megszólaltatott szakértők, Dragan Todorović szociológus, a niši bölcsészkar tanára, valamint Ana Saćipović aktivista az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására és védelmére szólított fel, és mindketten egyetértettek, hogy a családról szóló törvény módosításra szorul, és meg kell szüntetni minden olyan lehetőséget, hogy a 18. életév előtt bárki házasságra léphessen – írja a lap. A statisztikai adatok szerint 2022-ben 143 gyermek lépett házasságra 16-17 éves korában, és 60 gyermek még a 15. életévét sem töltötte be, amikor házasságot kötött. A szociológus és az aktivista is rámutatott, hogy a 2020-as és 2021-es évhez képest 17 százalékkal növekedett azoknak a házasságkötéseknek száma, ahol az egyik fél még nem volt 18 éves.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb