Mindenmás

Napi pakk: hullámzó hidegfront és 34 fok jön ma Szegedre, ezen a napon született városunk büszkesége, Móra Ferenc

A több napos kánikula után ma lehet, hogy kapunk egy kis frissítő záport Szegedre, hiszen egy hullámzó hidegfront éri el térségünket. Főként a reggeli, illetve késő délutáni órákban számíthatunk egy kis csapadékra, viszont ez lehűlést nem hoz: marad a 30 fok feletti hőmérséklet városunkban. Ma született a szegediek büszkesége, Móra Ferenc és munkálatokba is belefuthatunk, mivel zajlik a Csongrád utáni Tisza-híd dilatációs szerkezet javítása. Röffentsd be a kávégéped, mi pedig hozzuk a legfrissebb napindító híreket szerda reggelre!

NÉVNAPOSOK ÉS MÓRA FERENC

Nagyon boldog névnapot nektek: Emília, Alfréd, Aranka, Aurélia, Emili, Eperke, Stella, Szederke és Vince!

144 éve ezen a napon született Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus. A budapesti egyetemen földrajz-természetrajz szakos tanári diplomát szerzett, de csupán egy évig tanított. A Szegedi Napló c. lapnak 1913-1919 között főszerkesztője volt, majd haláláig állandó munkatársa maradt. 1904-től a Somogyi-Könyvtár és a Közművelődési Palota tisztviselője, könyvtárosa. 1911 – 1920 között a Szeged szabadkőműves páholy tagja volt, számos tisztséget betöltött, avató beszédeket tartott és szabadkőműves verseket írt. Komoly értéket jelentenek az Alföldön és főleg a Szeged körüli őskori településeken ásatással feltárt anyagokról szóló beszámoló jellegű tanulmányai is.

Pályáját versírással kezdte (Az aranyszőrű bárány, Szegénysoron). Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója. Szépprózáját kitűnő mesélőkészség, higgadt humor és az élőbeszédhez közelálló világos magyaros stílus jellemzi. Mint publicista játékosan, ironikus irányban is bátran bírálta a Horthy-korszak társadalmi igazságtalanságait és visszásságait. 1931-től sokat betegeskedett, egy hónapot a balatonfüredi szanatóriumban töltött. 1932-ben a szegedi egyetem díszdoktorává avatta Móra Ferencet, mely cím régészeti tevékenységének volt köszönhető. 1933-ban Karlovy Varyban gyógykezelték, ugyanezen év augusztusában meg is operálták. Halálát hasnyálmirigyrák okozta.

Büszkék vagyunk rá, hogy abban a városban élhetünk, ahol a Kincskereső kisködmön írója alkotott!

HULLÁMZÓ HIDEGFRONT

Szerdán egy hullámzó hidegfront közelíti meg térségünket, így többfelé lehetnek záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok, amelyekhez jégeső, felhőszakadás társulhat. A nyugatias szél többfelé megélénkülhet, északnyugaton helyenként megerősödik, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 28 és 36 fok között alakulhat Szegeden.

MÁR DOLGOZNAK A CSONGRÁDI TISZA-HÍDON

Várhatóan 2 hetes átfutással, de jelenleg is zajlik a Csongrád utáni Tisza-hídon a dilatációs szerkezet garanciális javítási munkája. A beavatkozások félpályás útlezárás és jelzőlámpás forgalomirányítás mellett fognak zajlani.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb