Közélet

A PSZ szerint több mint kétezer pedagógus mondott fel eddig a státusztörvény miatt

Több mint kétezren adták be a felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt – közölte a Népszava című lappal Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Ennyi felmondásról a szakszervezeti vezető szerint biztosan tudni lehet, de az érdekképviseletnek háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek.

“Ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

JÚLIUS 4-ÉN FOGADTÁK EL

A pedagógusok jogállását megváltoztató úgynevezett státusztörvényt a tiltakozások ellenére július 4-én elfogadta a parlament. A kormány által „új életpálya-modellnek” nevezett megváltozó szabályozási környezet számos okból váltott ki tiltakozást a pedagógusok és a diákság körében. Egyes ellenzéki vezetők és sok tüntető „bosszútörvényként” emlegeti a jogszabályt, arra utalva, hogy az a pedagógusok legalább tavaly év eleje óta tartó tiltakozásai miatt vesz revanst. A törvény értelmében egyebek mellett jövő januártól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, növekedik a munkaterhelésük, és át is vezényelhetik őket más intézményekbe.

SOKAN TANÉV KÖZBEN AKARNAK TÁVOZNI

A Belügyminisztérium (BM) tájékoztatása szerint a munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e. Gosztonyi Gábor szerint ez azzal jár majd, hogy sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják. Arról, hogy június eleje óta hány pedagógus adta be a felmondását, a BM azt közölte: a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról nincs ismerete.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb