Kikapcs

Működési támogatás nélkül is megrendezik a sokszínű alternatív színházi fesztivált, azaz a Thealter-t Szegeden

Július 25-30. között rendezik meg a 33. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. Az idén hatnapos rendezvényen klasszikus művek kortárs adaptációit, személyes történeteket, női sorsokat, zenés színházat láthatnak a nézők. De lesznek performanszok és közösségi színházi előadások is. Megismerhetik a társadalom perifériáján élők problémáit, és új formációkkal, fiatalokból szerveződő társulatokkal is találkozhatnak – áll a MASZK Egyesület közleményében.

Mint megtudtuk, július 25-én a budapesti Katona József Színház Médeia című előadásával indul a fesztivál a Régi Zsinagógában. Bagossy Júlia rendezésében a mitológia modern történetté válik. Médeia egy ma is élő anya és szerelmes nő.

SZÍNES PROGRAMOK, A FESZTIVÁL ALATT

Mindezek mellett a nézők láthatnak például két Freeszfe-performanszt is: Kozma Zsófia Rebeka Present Imperfectje a visszautasítás témája köré épül, Fodor Orsolya Johannája pedig a Régi Zsinagóga terére alakítva vizsgálja, milyen volt valójában Jeanne D’Arc. Mutatjuk, mi lesz még műsoron:

  • Az énkeresés és a bátor női karakterek vonalát erősíti a Manna Produkció Anya születik! előadása, ahol humorral nézünk az anyaszerepre, valamint a FÜGE Produkció, a Manna Produkció és a Szentendrei Teátrum közös előadása, a Született: Wágner Emese. Ez utóbbiban Szalontay Tünde, az előadás színésznője, saját örökbefogadásának felismerése után kénytelen újra felépíteni önmagát.
  • Az idén tíz éves FAQ Színház Bálvány című koncert-színházi előadása közös emlékezés, személyes élményközlés, reflexió a jelenre. Színház és zene másképpen kapcsolódik a Közmunka Színház Zenekatasztrófájában, aminek középpontjában a bohóc archetípusa áll: esendő, tétlen, naiv, tudatos bolond – mi a viszonya hozzánk, a tevékeny emberhez?
  • Szegedi kezdeményezéseket is láthat a közönség: a Homo Ludens Project Jaj a legyőzötteknek előadása egy Cserna-Szabó András ihlette lakomára invitál.
  • A Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér Szövet Alkotóműhelyének Özönvizea szegedi nagyárvíz személyes történeteit dolgozza fel közösségi színházi formájában, a Metanoia Artopédia A Kert című tárgy-színházi produkciója az ember és természet viszonyáról gondolkodik.
  • A THEALTER művészeti vezetője, Balog József és a Kooperálót irányító Kállai Ákos pedig Színházállítás címmel workshopot tart, amely ingyenes munkabemutatóval zárul.

A fesztivált szervező MASZK Egyesület idén nem kapott működési támogatást, és a meghívottak közül ugyanebbe a helyzetbe került a Homo Ludens Project, a Metanoia Artopédia, az FAQ Színház és a RÉV Színház is. Velük is szolidaritást vállalnak a szervezők, amikor jóval kevesebb pénzből, de a megszokott színvonalon rendezik meg a THEALTER-t. A fesztivál programja immár online is elérhető és olvasható.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb