Közélet

Miközben rengeteg beruházást elhalasztott a kormány, addig épül még két istálló Mezőhegyesen 3,3 milliárdért

Miközben rengeteg beruházást elhalasztott a kormány, a Lázár János által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak ajándékozott tangazdaság tovább fejlődik. Most épp két új istállót építenek vemhes tehenek és növendék állatok részére nettó 3,3 milliárd forintért.

A Ménesbirtok 2023. január elején írt ki közbeszerzést a területén fekvő 81-es majorban építendő istállók kivitelezésére. Április végén pedig elkezdték keresni a beruházás mérnöki és műszaki ellenőri feladatainak ellátására is a megfelelő jelentkezőt.

MÓRAHALMI CÉG VÉGZI MAJD A KIVITELEZÉST

A két tender eredménye néhány napja jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben: a mérnöki feladatokat négy pályázó közül az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. fogja elvégezni közel 38 millió forintért, az eredetileg 2,9 milliárd forintosra becsült kivitelezést pedig hat jelentkező közül nettó 3,3 milliárd forintos ajánlattal a mórahalmi A-Mezőgép Kft. nyerte el – vette észre az Átlátszó. Mezőhegyesen először el kell bontani hat darab istállót a körülöttük lévő utakkal, jászlakkal, karámterekkel, majd két vadonatúj épületet felhúzni a szarvasmarhák részére. Lesz napelem-rendszer és silófermentáló, sőt, még vízágyakkal is kényeztetik a teheneket.

RÉSZBEN UNIÓS PÁLYÁZATBÓL FEDEZIK

A közbeszerzési dokumentumokban az is szerepel, hogy a beruházást részben a VP2-4.1.1-20 számú európai uniós pályázatból fedezik. Az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázaton a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. közel 1,2 milliárd forintot nyert el. A tangazdaság honlapján tervezett befejezési dátumként 2024 harmadik negyedéve szerepel, vagyis jövő őszre készülhet el a két új tehénistálló. A cég amikor megnyerte a beruházásra az összeget, akkor még nem a Lázár János-féle alapítvány, hanem a Magyar Állam tulajdonában volt – ez szerepel a honlapjukon olvasható projektleírásban is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb