Közélet

Eddig 394 határvadász mondott fel menet közben, a tavalyra kitűzött célszámot sem közelíti meg az állomány

Tíz hónappal a határvadász-toborzás indulása után az állomány feltöltöttsége rendkívül alacsony, alig 1400-an vannak. Az elérhető bér az infláció ellenére sem nőtt, emiatt is lehet kevesebb a jelentkező. Magas, 37 százalékos az alkalmatlanok aránya, és jelentős a lemorzsolódás is: közel 400-an léptek ki. A kormány büszke a déli határt védőkre, de közben megnehezíti a dolgukat azzal, hogy szélnek ereszti a börtönökből az embercsempészeket.

„Az illegális migránsok folyamatosan ostromolják a déli határt” – tett drámai bejelentést néhány napja Rétvári Bence, a belügyi tárca miniszterhelyettese, erről szóló Facebook-bejegyzését pedig a határkerítést létrákkal ostromló késes, fegyveres emberekről készült kamerás felvételekkel támasztotta alá. Rétvári a videóban „egyre agresszívabb illegális bevándorlókat” emlegetett, akik „rá akarnak támadni a határt és a jogszerűséget védő rendőrökre és határvadászokra”.

LASSAN TÖLTŐDIK FEL A HATÁRVADÁSZ-ÁLLOMÁNY

Rétvári miniszterhelyettes nem véletlenül említette egyszerre a déli határszakaszt védő rendőröket és határvadászokat, hiszen a térségben együtt járőröznek a rendőrök és a Készenléti Rendőrség újonnan létrehozott határvadász ezredében szolgáló nem rendőr, hanem határvadász egyenruhásai. Pedig a rendőröket már régen ki kellett volna vonni a határvédelemből – legalábbis Orbán Viktor eredetileg így tervezte. A vártnál azonban sokkal lassabban töltődik fel a határvadász-állomány: 10 hónappal a toborzás megindítása után még az első 5 hónap végére kitűzött 2200-es célszámot sem érték el, sőt a közelében sincsenek.

KEVESEBBEN JELENTKEZNEK

A hvg.hu közérdekű adatigényléssel kérte ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól a határvadászokra vonatkozó friss statisztikai adatokat. Eszerint bő 10 hónappal azután, hogy a kormányfő tavaly nyári bejelentése után, augusztus elején elindult a határvadászok toborzása, az idén június 13-i számok szerint 1462 határvadász kötött szerződést és tett esküt. Ez kevesebb, mint a duplája a tavaly októberi 811-es adatnak. A mostani és a 8 hónappal ezelőtt kikért számokat összehasonlítva, szembeötlő a határvadász szolgálatra jelentkezők számának megcsappanása is. Míg tavaly október 10-ig, az első bő két hónapban 2077 jelentkezés futott be a rendőrségre, addig azóta, 8 hónap alatt ennél is jóval kevesebb, 1348. Az alkalmassági vizsgálatok lefolytatását viszont így fel tudták pörgetni: míg tavaly ősszel a jelentkezettek 61 százalékánál zárult le ez a folyamat, addig most már 82 százaléknál járnak.

A számok alapján viszont összességében nőtt az egészségi, pszichológiai, fizikai alkalmasságin vagy a vizsgán megbukottak aránya. A június 13-i adatok szerint 2808 esetben zárult le az alkalmasságvizsgálat és csak 1772 fő szerzett alkalmas minősítést, 1036-an viszont nem feleltek meg, ami 36,9 százalékos alkalmatlansági arány, szemben a tavaly októberi, 35,9 százalékos értékkel.

EURÓPA-REKORDER INFLÁCIÓ, MEGREKEDT BÉR

A határvadász szolgálat iránti érdeklődés megcsappanásáért nem okolhatók a szigorú jelentkezési feltételek, amelyek kezdettől meglehetősen lazák voltak, és azóta sem változtak: 18-55 év közötti életkor, büntetlen előélet, legalább 8 általános. Az elmaradó tülekedés oka inkább az lehet, hogy szintén kezdettől nem változott a határvadászoknál elérhető bér, ami továbbra is “akár bruttó 400 ezer forint”, miközben a magyar infláció Európa-rekorder, júniusban éppen 20,1 százalékos volt.

NINCSENNEK 1400-AN SEM A HATÁRVADÁSZOK

A hvg.hu rákérdezett a rendőrségnél, hogy eddig hányan szereltek le, és van-e adat arról, hogy milyen indok(ok)kal tették ezt (fizikai vagy pszichológiai okok). Adat ugyan nincs, mivel nem kell indokolni a jogviszony megszűntetését, de azt válaszolták, hogy eddig “394 határvadász hagyta el a testületet”. Méghozzá részben az egyhónapos képzés alatt, részben az éles szolgálatba állást követően. A kapott adatokból kiszámítható, hogy még az eskütétel előtt 310-en gondolták meg magukat, utána pedig további 84-en, és mivel ez azonnali hatállyal megszünteti a határvadász jogviszonyt, a határon ténylegesen szolgálatra foghatók száma valamivel 1400 fő alatti.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb