Szegedi Arcok

Különleges halszörny akadt horogra Szegeden

Magyarországon nem sok horgászvízben találkozhatunk lapátorrú tokhalakkal, így igazán különlegesnek számít, ha egy horgász egy ilyen halat tud horogra csalni, majd sikeresen partra terelni. Pontosan ez sikerült a hónap elején, méghozzá egy horgásznak Szegednél.

A Maconkai-víztározón idén már hét darabot is fogtak, amelyek közül az egyik Európa-rekord lett. A tórendszer rekordlistáján jelenleg 66 lapátorrú tok szerepel, így ott nem is feltétlenül kerekedik ki a halőrök szeme, ha ilyen példánnyal találkoznak.  Azt viszont kevesen tudják, hogy Szegeden is élnek lapátorrú tokok, amelyek közül az egyik pár hete megmutatta magát. 

AMIKOR KIÉRT A PARTHOZ, AKKOR LÁTTA MEG AZ ORRÁT

Atkári Richárd rendszeresen kijár a 7,5 hektáros Lencsés Horgásztóhoz Szegeden. Így tett július 4-én is. Délelőtt 11 óra tájékában „brutális, füstölős kapásra” lett figyelmes – számolt be a Pecaverzumnak. „Én még nem is hallottam a kapásjelzőmet ilyen hangot kiadni, olyan erővel húzta a damilt, hogy először nem tudtam, mi történik, mi akadt a horogra. Aztán, amikor felvettem vele a kontaktot, aránylag egészen könnyen jött ki. Éreztem, hogy valami nagyot húzok, de nem küzdött” – idézte fel a történteket a fiatalember. „Amikor kiért a parthoz, akkor láttam meg az orrát. Aztán fordult egyet, és pár másodperc alatt 30 méter damilt lerántott az orsóról, a nyílt víz felé tört ki, ezt eljátszottuk még háromszor, amikorra már beletekerte magát az előtét zsinóromba” – tette hozzá.

A VÉLETLEN MŰVE LEHETETT

Szerencséjére éppen megérkezett az egyik barátja, aki segített neki. „Mondtam, hogy muszáj lesz megszákolni valahogy, mert felszabdalja magát a damillal. Végül az orránál fogva sikerült belevezetni, a farka így is kilógott a szákból” – vázolta a közel félórás fárasztás végkifejletét Atkári Richárd. Ezt követően a lapátorrú tokot halmatracra fektették, a rátekeredett szereléket pedig egyből levágták róla, miközben vízzel locsolták. A fényképek elkészítését és a hal visszaengedését már csak a mérlegelés előzte meg, aminek során kiderült, hogy 21 kilós és 140 centiméteres volt. A horgász szerint a „véletlen műve”, hogy bojlival ilyet halat fogott. „Azt tudom, hogy régebben telepítettek nagyon sokat a tóba, de nem sűrűn jönnek ki. A halőrtől tudom, hogy tavasszal fogtak egy 16 kilóst. Tehát kettő biztosan él a vízben” – árulta el Atkári Richárd.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb