Szegedi Arcok

Három SZTE-s hallgató is képviseli városunkat a 31. Nyári Egyetemi Világjátékokon Kínában

Szili Dorina (TTIK), Veiland Violetta (JGYPK) és Bóbis Botond (ÁJTK) képviseli a Szegedi Tudományegyetemet a 31. nyári egyetemi világjátékokon. Az olimpiához hasonló sportegyetemen résztvevő magyar hallgatók letették a fogadalmat, megkapták a formaruhát és az első csapat már el is utazott Kínába, tudatta az egyetem.

15 EZER SPORTOLÓ, 18 SPORTÁG

Hosszú kényszerszünet után idén újra megrendezik az Universiadét, hivatalos nevén a FISU Nyári Egyetemi Világjátékokat. A seregszemlének a kínai Csengtu (Chengdu) ad otthont július 28. és augusztus 8. között. A nyári olimpiát követő egyik legnagyobb multisport eseményen idén 15000 sportolóra számítanak, akik 18 sportágban mérhetik össze az erejüket.

MINDEN KORÁBBINÁL NAGYOBB ESEMÉNYRE KÉSZÜLNEK A SZERVEZŐK

Az Universiade óriási presztízzsel bír a világ sportjában, és egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal felnőtt sportolóknak arra, hogy az utánpótlásból kiöregedve, de még profi karrierjük elején megmérettessék magukat. Azon túl, hogy idei Universiade nagy visszatérés a Covid után, a kínai rendezés sajátossága abban is áll, hogy minden korábbinál nagyobb eseményre készülnek a szervezők.

13 HELYSZÍNT KÜLÖN AZ UNIVERSIADÉRA ÉPÍTETTEK

A házigazda Csengtu 16 millió lakosú város, mely Nyugat-Kínában az egyik legfontosabb gazdasági, közlekedési és kommunikációs központ. 45 helyszínen zajlanak majd a versenyek és ebből 13 olyan, melyet külön az Universiadéra építettek. Ez szintén egyedülálló az egyetemi világjátékok történetében.

HÁROM SZTE-S HALLGATÓNAK SZURKOLHATUNK

A MEFS által kiadott tájékoztatás szerint, a magyar csapat tagjai között három SZTE-es hallgató nevét olvashatjuk:

  • Bóbis Botond (ÁJTK) – vízilabdában,
  • Veiland Violetta (JGYPK) – atlétikában (súlylökés),
  • Szili Dorina (TTIK) – evezésben méretteti meg magát.

“IDÉN SZÁMOMRA EZ A FŐ VERSENY”

Szili Dorina könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban áll rajthoz. Az SZTE TTIK fizika szakos hallgatója idén végzett alapszakon. “Az Egyetemi Világjátékokra a hazai válogató verseny alapján lehetett kikerülni. Ezt a válogató versenyt a könnyűsúlyú kétpárevezős társam, Fehérvári Eszter nyerte, így ő több versenyre is kvalifikálta magát, többek között az Universiadét is biztosítva. Nekem az utolsó pillanatban egy betegség keresztbe húzta a versenyen való részvételem, ezért júniusban, Szlovéniában, Bledben egy pótválogatón dőlt el, hogy én leszek Eszti mellett a könnyűsúlyú kétpár másik tagja. A tavalyi évben részt vettem korosztályos U23 Világbajnokságon és Európa-bajnokságon könnyűsúlyú kétpárban Esztivel, az idei versenyszezonban azonban már felnőtt korosztályú versenyző vagyok, így még a hazai és a nemzetközi mezőnyhöz sokat kellene fejlődnöm. Az Universiadén való részvételnek nagyon örülök, ezzel a versennyel is bővíthetem tapasztalataimat, idén számomra ez a “fő verseny” – mondta el Dorina az egyetemnek.

Szili Dorina július 30-án indul Kínába a magyar evezős csapattal és augusztus 4-6. között versenyez majd.

BOTOND A SZEGEDI VE CSAPATÁVAL A HAZAI ÉLVONALBELI BAJNOKSÁGBAN SZEREPEL

Bóbis Botond a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves jogász szakos hallgatója, aki a Szegedi VE csapatával a hazai élvonalbeli bajnokságban szerepel. “A magyar egyetemi válogatott csapatba az éves teljesítmény alapján lehetett bekerülni. Havonta voltak közös edzéseink a szezonban, most nyáron pedig egy 5 hetes felkészülés előzi meg a tornát. Már tavaly is készültünk, azonban a kínai Covid-helyzet miatt elmaradt az esemény. A 23 év alattiaknak megrendezett Komjádi-kupában bronzérmesek lettünk, ami a szegedi utánpótlás erősségét is mutatja – fogalmazott Bóbis Botond.

A MEFS NÉGY FIATAL ATLÉTA KÖLTSÉGEIT FEDEZI – VIOLETTA AZ EGYIK

Veiland Violetta atlétikában, azon belül súlylökésben képviseli hazánkat Kínában. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karon tanuló hallgató harmadéves sport és rekreáció szervezés szakon. “A MEFS négy fiatal atléta költségeit fedezi teljes mértékben, a FISU Egyetemi Világjátékokon, én vagyok közülük az egyik. A többi atlétának a saját egyetemeik fizetik a költségeket. Így ennek fényében még nagyobb megtiszteltetés az utazó csapat tagjának lenni. Számomra az Universiade idén a fő verseny, így nagyon komolyan készülök rá, és igyekszem kihozni magamból a maximumot” – mondta el Violetta.

Veiland Violetta július 28-án utazott ki a helyszínre. Viszonylag rövid ideje lesz az akklimatizálódásra, hiszen augusztus elsején az atlétika kezdő napján az első versenyszámok között van a női súlylökés. 

Forrás és fotók: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb