Sport

Bánhidi Bence: azt éreztem, ez így nem mehet tovább

Nehéz időszakon ment keresztül Bánhidi Bence, az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának válogatott beállója, aki néhány éve még vitathatatlanul a világ egyik legjobbjának számított a posztján, de derékfájdalmai és sorozatos sérülései miatt egy ideje nem tudta kihozni magából azt, amire képes – írta róla a Nemzeti Sport. A 207 centis, közel 130 kilós óriás az elmúlt másfél év viszontagságairól, a kilátástalanságról és az útkeresésről is beszélt, ahogy doktortól doktorig vándorolt, hogy megtalálja a megoldást.

MEGKAPTA A HARMADIK OLTÁSÁT, EGY HÉTRE RÁ JÖTTEK A BAJOK

“Emlékszem, 2021. december 14-én esküdtünk meg a feleségemmel, másnap pedig megkaptam a harmadik oltásomat, és a következő héten, a válogatott edzőtáborban olyan fájdalom keletkezett a derekamban, ami terhelésre felerősödött” – idézte fel a PICK Szeged játékosa azt a korszakot, amikor a problémái kezdődtek. Mint magyarázta, régóta nem volt gondja vele, legutóbb tizennyolc éves korában, de akkor rendbe jött.

“A hazai Európa-bajnokságra készültünk, de emiatt javarészt csak gyógytornáztam, nem tudtam részt venni a csapattal a munkában, csak a hollandok elleni első meccs előtt edzettem először. Egészen a második félidő elejéig rendben ment minden, amikor viszont egy teljesen ártalmatlan szituációban aláfordult a bokám – egy elzárásnál rosszul léptem. Nyilván nem tett jót az sem, hogy három nappal később játszottam Izland ellen. Amikor visszatértem Szegedre, elkezdtem a rehabilitációt, de éreztem, a derekam nem az igazi. Mégis pályára léptem, mert vitt a szívem, segíteni akartam a csapatnak, és kapitányként kötelességemnek éreztem, hogy ott legyek minden mérkőzésen”

– magyarázta az NSO-nak.

A panasza a későbbiekben sem javult, sőt, mint mondta, utólag már azt gondolja, rosszul terhelte, így kiújult a porckorongsérve, amit tizennyolc éves korában egyszer már rendbetettek.

A Pick Szeged beállója szerint az elmúlt másfél évben egy nap sem volt, hogy teljesen egészséges lett volna, legfeljebb nyolcvanszázalékos állapotban volt.

LEÜLT A VEZETŐSÉGGEL ÉS ELMONDTA, EZT ÍGY NEM BÍRJA TOVÁBB

Végül leült a klubvezetőkkel és az edzőkkel, hogy elmondta nekik, hogy ezt így nem bírja tovább csinálni. Nehéz, de őszinte beszélgetés volt, a segítségüket kérte, és mint visszaemlékezett, meg is kapta.

“Juan Carlos Pastor egyből felhívott Barcelonában egy orvost, akihez kiutaztam vizsgálatra. Kaptam négy hét pihenőt a bajnoki döntőig, hátha addig rendbe jövök. Barcelonában azt mondták, nem kell megműteni, és megmutattak öt-hat gyakorlatot, amit az elkövetkező három-négy hétben rendesen el is végeztem, ám ettől sem javult az állapotom, miközben vészesen közeledett a hazai finálé. Úgy éreztem, csak megyek az események után, közben egyre türelmetlenebb voltam, mert szerettem volna már játszani” – emlékezett vissza.

Barcelonában ajánlottak neki egy gravitációs padot, a dereka nyújtására, és amikor a neten utánanézett, milyet is vegyen, rábukkant az úgynevezett denevérpadra, amit egy magyar ember fejlesztett ki, még könyvet is írt róla. Amióta megvan, ahova csak tudja, viszi magával, lefekvés előtt tíz-tizenkét percig fekszik rajta, mint magyarázta, ez most a fény az alagút végén.

“ÚJRA ÉRZEM AZ ERŐT, VISSZA FOGOK TÉRNI”

“Újra érzem az erőt, vissza fogok térni, fel fogom építeni magam, és ha nincs fájdalmam, jobb leszek, mint voltam” – válaszolta arra a kérdésre, visszatér-e még a régi Bánhidi Bence. “Magyarázkodni nem akarok, sosem akartam, aki nincs benne az élsportban, és nem volt soha idegi fájdalma, nem is tudja elképzelni, milyen érzés. Volt már gond a bokámmal, a vállammal is, de egyik sem volt ennyire rossz – úgy rátelepedett az életemre, hogy szinte kicsinált. Esténként alig vártam, hogy végre lefeküdhessek az ágyba, semmihez sem volt kedvem. Szerencsére rengeteg támogatást kaptam a családomtól, a feleségem is végig bízott bennem. Tudom, én is csinálhattam volna okosabban, de ott volt rajtam a csapatkapitányi szalag, éreztem a súlyát, hogy ott kell lennem, példát kell mutatnom, segítenem kell a csapatnak. Sokszor csak félig egészségesen mentem, amit nem lett volna szabad, nem kellett volna tovább rombolnom az egészségemet. Utólag az ember persze mindig okosabb” – zárta gondolatait a PICK Szeged beállósa.

A teljes beszélgetést, amelyben többek között az apaságról, a PICK Szeged jövőjéről és a Juan Carlos Pastorral való viszonyáról is nyilatkozott, ITT találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb