KikapcsVideo365

Elszabadult egy T-Rex Ásotthalom szélén, de már egy raptor is szabadon kószál

Nyugalom, a dínók csakis annyira szabadultak el a Gárgyán-fenyőerdő melletti 6000 négyzetméteres, idillikus területen, hogy tökéletes hátteret adjanak egy videós szelfihez vagy egy kis őslénykalandhoz. Elugrottunk letesztelni a Dínópark Ásotthalmot, ahol azt is megtudtuk, hogy egy T-Rex szájába is lehet madárfészket rakni, meg persze azt, hogy a Velociraptor hátán sokkal jobbat lehet lovagolni, mint a majálison körbe-körbe masírozó pónilovakon.

Egy éve, 2022. augusztus 6-án nyitotta meg kapuit Csongrád-Csanád vármegye egyetlen őslényparkja, ahol a kiállított dínók mellett kőkorszaki büfé, ásványkiállítás és aranymosó bázis is várja a vendégeket. Mivel az emlékeink között a dínós témához általában cirkuszi sátrakban mutogatott, olcsó hatású gumiszörnyetegek kapcsolódnak, kritikus szemmel ugrottunk át letesztelni a látványosságot.

EZ A DÍNÓ PARK TÉNYLEG NEM “AZ” A DÍNÓ PARK

Kezdjük a legfontosabbakkal: a Dínópark Ásotthalom nagyon más, mint a sokunk által ismert gagyi vándorkiállítások bármelyike. A dínók kinézetükben, mozgásukban és tapintásra is olyanok, hogy az ember fia elhiszi, hogy tényleg így nézhetett ki egy Stegosaurus a késő Jura-korszakban laza 150 millió évvel ezelőtt.

Apropó, ha már a dínóknál tartunk, “ők” várják a kréta-kori kalandorokat:

  • T-rex,
  • Velociraptor,
  • Brachiosaurus,
  • Stegosaurus,
  • Triceratops,
  • Pachycephalosaurus,
  • Dilophosaurus,
  • Parasaurolophus,
  • Pterodactylus.

A nyolcasfogat egy része már kifejlett, más része pedig még növendék dínót formál meg, a mi kedvencünk a T-Rex volt, amelynek szájába befészkelt egy fecskecsalád (tényleg, és ez bizony nem valami showelem volt) és annak dacára is remekül érzik magukat, hogy a szörnyeteg feje non-stop forog, villog, morog, tátog, satöbbi. Egy biztos: izgalmas, mozgalmas gyerekkora van az ásotthalmi kölyökfecskéknek.

SZIA URAM, GYANTÁBA RAGADT SZÚNYOGBÓL VARÁZSOLT DÍNÓ-DNS, ÉRDEKEL?

A mozivásznon John Hammond és kutatócsapata a gyantába ragadt őskori szúnyogokban lévő vérmaradványok DNS-éből építette fel a Jurassic Parkot és annak élőlényeit. A történetnek persze semmi tudományos alapja nincs, viszont Jurassic Park rajongóknak szinte kötelező elem a park területén lévő barlangban elhelyezett gyanta, benne az ikonikus ős-szúnyoggal. DNS-maradványokat nem lehet belőle kivonni, viszont rögtön mellette van egy lovagolható Velociraptor, szintén a Spielberg-klasszikusból.

Ott jártunkkor a fenti két látványosság mellett a homokból kiásható dínócsontváz – darabok és dínófogak kötötték le a legjobban a kicsiket, a kutató-kereső bázison pillanatok alatt paleontológus vált bármelyik gyerkőcből.

MEGVAN A NETFLIX ELLENSZERE: ÁLLATSIMOGATÓ, JÁTSZÓHÁZ, ARANYÁSÁS AZ ERDŐ SZÉLÉN

Itt el is jutottunk a Dínópark-tesztünk legfontosabb megállapításához:

az Ásotthalmon működő látványosság maga a nagy betűs családi program, amely végre egy izgalmas, de edukatív alternatíva a család szeme fényeit a nyári szünetben beszippantó Netflix, Playstation, TikTok hármas ellenszelében.

A dínók pont annyira élethűek, hogy a felnőttek is komolyan tudják őket venni, de a kicsik ne sírjanak fel tőlük éjszakánként, a park pedig telis-tele van egyszerű, de remekül működő programhelyszínekkel, a teknős udvartól kezdve az aranyásó-foglalkozáson át az állatsimogatóig, az utóbbi mozgó makettek helyett élő állatokat takar, a komplexum egyik végében kialakított falusi istálló fedélzetén. Az árak korrekt szinten vannak, a belépők 2500-3200 Ft között mozognak, a 3 fős családi 8300, a négy fős 11500 forint, ráadásul a belépőjeggyel díjmentes a Meseerdő Játszóház használata is, amelynél igényesebbet keveset láttunk eddig Szegeden és környékén.

Csongrád-Csanád Vármegye és a régió egyetlen dínóparkja szerdától vasárnapig várja a látogatókat, a Gárgyán-erdő mellett. Ásotthalomra beérve óriási táblák navigálják az autósokat a megfelelő irányba, ha busszal érkezünk, akkor pedig az erdei pihenő elnevezésű megállónál kell leszállni és egy óriás dínós táblát követve 200 m múlva már ott is vagyunk a park kapujában.

A kedvenc T-Rexünket az alábbi Szeged365 videóban mutatjuk be, annyit pedig megsúgunk, hogy a hétvégén egy nagy meglepetéssel készülnek a családi vállalkozásként működő Dínópark üzemeltetői:

Fotók: Fuisz Mario

Videó: Magyar Andor

Drónfelvételek: Petrács Alex, AxeFly Vision

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb