Gasztro

Délelőtt 10-kor kiderül, ki nyeri a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt – két szegedi, egy makói és egy vásárhelyi cukrászda is döntős

Délelőtt 10-kor a Parlamentben jelentik be a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győzteseit, díjazottjait, a 2023-as esemény különlegessége, hogy az öt elődöntősből négy vagy szegedi, vagy Szeged környéki cukrászda. Az élmezőnyben a REÖK Kézműves Cukrászda, a Virág Cukrászda, valamint egy makói és egy vásárhelyi gasztroműhely is verseng, mellettük Somoskőújfalu és egy kicsit meglepő módon az egyik Auchan cukrászdája is ott van a döntősök sorában. A Parlamentből Galyas Richárd kollégánk érkezik videós összefoglalóval.

Szokatlan ízpárosításokból és kreatív kivitelezésből sem volt hiány a 2023-as Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén 12. alkalommal rendez meg a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával. A tavaszi elődöntőn Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűri tagjai sorra kóstolták meg az édességeket.

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség kell, hogy legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését az Eurofins Analytical Services független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel, melyek közül idén az almát, többféle bogyós gyümölcsöt, a mandulát, a törökmogyorót és a túrót alkalmazták leginkább, de akadt, aki a bodza vagy éppen a levendula felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

Tökmag málna – Novák Ádám, Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Csoko-Love – Gyuris László, Reisinger Ferenc, Virág Cukrászda, Szeged
Kikelet – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda, Makó
Álmos hercegnő – Kenyeres Gabriella, Kollár Kinga, Auchan Magyarország, solymári telephelyének cukrászdája
Harangszó – Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
Randevú – Raffer Gabriella, G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd – közölte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb