Smart SzegedVideo365

Tetőfedés, hardcore verzió: trükkösen varázsolta fel a KöltözzMa csapata a Szőregi Sportpálya öltözőjének tetejét

Sőt, nem is akármilyen: a deszki KöltözzMa csapata egy egészen különleges, közbenső alátámasztás nélküli szeglemezes tetőt épített a Szőregi Sportpálya sportöltözőjére, olyat, amely csakis az épület két oldalán támaszkodik meg. Elugrottunk megörökíteni a nem éppen hétköznapi pillanatot, közben pedig még azt is megtudtuk, hogy a felhasznált anyag még egy nemzetközileg elismert, a felelős erdőgazdálkodást igazoló FSC tanúsítvánnyal is rendelkezett.

A deszken működő KöltözzMa a környezetbarát, gazdaságos magnéziumos-grafitos gyorsházak úttörője (legutóbb még Magyarósi Csaba is náluk forgatott, amikor a Szeged365 csapatával együtt egy földrengés-tesztnek vetették alá az egyik épületüket), viszont tetőszerkezetek gyártásában sem piskóták.

Az utóbbi állítást jól bizonyítja a múlt heti produkciójuk,

amikor is egy olyan speciális, szeglemezes tetőszerkezetet telepítettek a Szőregi Sportpálya nem éppen aprócska öltözőjére, amely a több, mint 30 méteres távot bármiféle közbenső alátámasztás nélkül tudta átkarolni, közfal nélkül megtámaszkodva az épület két oldalán lévő főfalon.

Mint Nádasdi Csaba, a KöltözzMa tulajdonosa elmondta, a 33 méter hosszú szerkezetre 39 rácsos tartó került fel az építés során. Egyedüli problémájuk a magassággal volt, ugyanis az említett tartónak nem volt elég a 4.2 méteres szállítási magasság, ezért a csúcspontokat a végén, a helyszínen kellett feltenniük.

A tetőszerkezet C24-es szilárdságú, élmart és élgyalult faanyagból épült, mivel mindössze 15% a nedvességtartalma, a konkurenseivel szemben ez már nem fog elvetemedni.

“A társaival szemben, amelyeket úgy gyalulnak meg, hogy előtte pár perccel még a rigó fütyül a fán, ezek már egyáltalán nem száradnak tovább”

– magyarázta mosolyogva Nádasdi Csaba.

Apropó, FSC. A felhasznált anyag 100%-ban felelősségteljes erdőgazdálkodásból származik, ennek a garanciája pedig a fenti három betű. A környezetvédelem érdekében létrejött nemzetközi összefogás egyik mérföldköve az 1992-es Rio de Janeiroban megrendezett ENSZ konferencia volt, amely nemcsak a bolygónk ökoszisztémáját egyre inkább veszélyeztető
környezetpusztításra hívta fel a világ államainak figyelmét, de számos
területen konkrét célokat, cselekvési terveket fogalmazott meg a
környezetvédelem és a fenntartható fejlődés elősegítésére. A riói csúcs hatására és annak szellemiségében alakult meg 1993-ben a Forest Stewardship Council (FSC) független szervezet (Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa vagy Erdőgondnoksági Tanács), hogy globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. Az FSC minősítést csakis azok a faanyagok kaphatják meg, amelyek kitermelésekor minden, a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa által megszabott környezetvédelmi normát betartanak.

A KöltözzMa által felhasznált anyagok pont ilyenek, így aztán, a lenti videóban felépített monstrum is teljes mértékben környezetbarát produkció:

A KöltözzMA forradalmian új, grafitos-magnéziumos SiP panelből készülő gyorsházait Szeged mellett találod:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb