Szegedi Arcok

Irány Houston: „így lehetek leginkább hosszútávon a társadalom hasznára” – már csomagol a szegedi egyetem űrsebészettel foglalkozó tehetsége, exkluzív interjú Babócs Dórával

Az elmúlt fél év alatt 17 nemzetközi tudományos munkában is közreműködött, illetve vezetett Babócs Dóra, a szegedi egyetem sebész rezidense: előadott az amerikai űrkutatási konferencián, de társszerzőnek kérték fel egy tankönyv űrsebészeti fejezetében is. Nem csoda, hogy a 27 éves tehetségre az Amerikai Egyesült Államokból is felfigyeltek, így augusztustól Houstonban folytatja karrierjét kutatóként. A texasi várost nem véletlenül nevezik Space City-nek, vagyis Űrvárosnak, hiszen az intézmény, ahová a szegedi orvos megy, számos kutatási projektet folytat a NASA-val, így közelebb repítheti álmához, hogy bekerüljön az űrkutatás eme fellegvárába.  

A VILÁG EGYIK LEGJOBB ÉS LEGHÍRESEBB ÉRSEBÉSZÉTŐL TANULHAT

A houstoni kórház (University of Texas, Health Science Center) mindehhez remek ugródeszka Dóra számára, hiszen az intézmény világviszonylatban is előkelő helyet foglal el, nagyon jó oktatást biztosítanak. Ráadásul az intézményben Dóra mentora a világ egyik legjobb és leghíresebb érsebésze lesz. Mint a fiatal tehetség elárulta, az érsebészet Amerikában, főleg ezekben a különlegesebb centrumokban nagyon fejlett, kifejezetten magas szakmai szinten áll, így a kutató team tagjaként remek tapasztalati lehetőségeket kínál a szegedi tehetségnek, aki, mint elárulta, emellett szeretné folytatni már meglévő kutatásait is az űrsebészet terén.

A HOUSTONI KÓRHÁZ KÖZELEBB REPÍTHETI DÓRÁT ÁLMA ELÉRÉSÉHEZ

Dóra, már korábbi interjúnk során, tavaly tavasszal elárulta, megpályázta a NASA és a SpaceX gyakornoki állását. Szakmabeli barátai már akkor felhívták a figyelmét, ne keseredjen el, ha elsőre nem sikerülne. Van, aki 15-20-szor beadja a jelentkezését, mire felvételt nyer, ezekre a gyakornoki helyekre ugyanis mindig hatalmas a túljelentkezés. Mint azóta kiderült, az SZTE fiatal sebész rezidensét azért nem válogatták be a programba, mert nem amerikai állampolgár. „Így viszont, hogy nem konkrétan a NASA-hoz megyek, hanem a partner kórházukhoz és lesz vízumom, bízom benne, hogy nem lesz akadály” – árulta el Dóra. Hozzátette, sok minden még nyitott kérdés a jövővel kapcsolatban, de ha tényleg letelepszik Amerikában, valószínű, hogy a későbbiekben az állampolgárságot is megszerzi.

„ÍGY LEHETEK LEGINKÁBB HOSSZÚTÁVON A TÁRSADALOM HASZNÁRA”

Elmondta, az, hogy az Államokban folytatja pályáját, nem volt egy könnyű döntés számára. „Szeretek globálisan gondolkodni. Úgy gondolom, hogy így, az emberiség, illetve az űripar fejlődéséért többet tudok tenni. Szeretnék élni azokkal a lehetőségekkel, melyek Amerikában elérhetőek. Úgy érzem, így lehetek hosszútávon leginkább a társadalom hasznára, jelenleg ez a legjobb út erre” – vallja az SZTE rezidense. Hozzátette, mindennek az életben megvan a maga pozitív és negatív oldala, semmit nem adnak ingyen. „Nyilván nem egyszerű Szegedről elköltözni, hiszen itt születtem, itt nőttem fel és itt éltem egész életemben, de bízom benne, hogy azért időnként vissza tudok majd látogatni” – árulta el Dóra, akivel az űrkutatás jövőjéről is szót ejtettünk.

KARNYÚJTÁSNYIRA VAGYUNK ATTÓL, HOGY VISSZATÉRJÜNK A HOLDRA

Mint mondta, a jelenlegi tervek és ütemezés szerint az Artemis-program keretében körülbelül két-három éven belül szeretne a Holdra visszatérni a NASA. Ez lesz az első alkalom, hogy ember jár a Holdon 1972 óta. A Marsra pedig 2030 után szeretnénk eljutni, így igazából nincs is ez olyan messze, mint gondolnánk. „Nyilván rengeteg olyan kérdés van mind orvosilag, mind technológiailag, mind pedig stratégiailag, amit meg kell oldani. Ezért is van az, hogy ez a tudományág nagyon – nagyon gyorsan fejlődik, valamint a legkiválóbb szakemberekre is szükség van különböző területekről is” – magyarázta Dóra. Mint kifejtette, azok a kutatások, melyekben ő is szerepet vállal nagy érdeklődésre tettek szert Amerikában is, viszont a megvalósítás hátterében a NASA, a SpaceX, vagy más űripari szervezetek csapata áll.

„MÁR CSOMAGOLOK”

Egyelőre Dóra még nem tagja ezeknek a szervezeteknek, de ki tudja, mit hoz a jövő, a fiatal tehetség ambícióit látva ez csak idő kérdése. Mint mondta, izgatottan várja, milyen lehetőségek nyílnak meg erre előtte Houstonban. Dóra azt is elárulta, egy-két héten belül már biztosan kint lesz, már csomagol Amerikába, ahol kezdetét veszi életének újabb izgalmas fejezete.    

Fotók: Bobkó Anna/SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb