Szegedi Arcok

Brutálisan elszaporodott a vízitök a Holt-Maroson, egyelőre sem pénzügyi forrás, sem kellő munkaerő nincs a megtisztításához

“Hosszú idő után először mentem újra sétálni a Holt-Maroshoz, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy milyen állapotok uralkodnak ott… Több járókelővel is ott szörnyülködtünk. A nád, tavirózsa el van burjánzva, a víz pedig koszos” – szúrta ki Tilla olvasónk, aki fotókat is küldött a jelenlegi állapotokról, melyeken jól látszódik, hogy valóban “kissé” elszaporodott a vízitök.

Mint megtudtuk, a Holt-Maros kezelője a Szegedi Vízmű, tulajdonosa pedig Szeged MJV Önkormányzata. A témában fel is kerestük a Szegedi Vízműt, hogy megtudjuk, mi a helyzet a környéken, mikor várható, hogy megtisztítják a vizet. Válaszukban azt írták, hogy “a Holt-Maros vize jellemzően egyensúlyi állapotban van, az ökoszisztéma viszonylag hatékonyan „biztosítja”, szabályozza a víz tisztaságát, a vízminőséget.
Viszont komoly problémát okoz a Holt-Maros egyes szakaszain bizonyos növények, pl. vélhetően a lakosok által betelepített, agresszívan terjeszkedő, invazív vízitök túlzott elszaporodása, ami beboríthatja szinte a teljes vízfelszínt, elzárva a fényt.”

GYÖKERESTŐL KELLENE ELTÁVOLÍTANI A VÍZITÖKÖT

Mint tovább kiemelték, a vízitök levágása csak időszakos eredményt hozna, nagyon nehéz irtani a vastag, kúszó gyöktörzsű, évelő növényt. “A végleges megoldáshoz gyökerestől, kotrással kellene kiszedni a vízitököt a mederből.
Sajnos jelenleg sem pénzügyi forrásunk, sem munkaerőnk nincs a felület teljeskörű megtisztítására és a vízitök eltávolítására. Július eleje óta működik a levegőztető a Holt-Marosban, június végén vízpótlást is végeztünk (a Maros felől)” – tették hozzá, vagyis: egyelőre marad a jelenlegi állapot.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb