Közélet

A kormány bevezetné az online időpontfoglalást az egészségügyben

Két rendelettervezetet bocsátott társadalmi vitára a Belügyminisztérium, mely szerint a kormány bevezetné a digitális időpontfoglalási rendszert az egészségügyben. A várakozások szerint a beteg így egyszerűbben, gyorsabban kapna időpontot a számára szükséges szakrendelésre, ellátása valóban az általa lefoglalt időpontban valósulna meg. 

A rendszer használata jövő márciustól lenne kötelező azon közfinanszírozott szolgáltatóknak, amelyek a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik.

A FŐ CÉL A BETEGÚT LÁTHATÓVÁ TÉTELE

Mint kiderült, nekik folyamatosan frissíteni kell a beutalóval és beutaló nélkül igénybe vehető szolgáltatásaikra nyitva álló időpontokat. A digitális időpontfoglalási rendszerben a beteg számára az időpontfoglalást

  • a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
  • a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos,
  • beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa végzi. 

hatásvizsgálati lapok  szerint fő cél a betegút láthatóvá/átláthatóvá tétele, ami javíthat az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségén, a lakosság egészségi állapotán, az ország versenyképességén, mivel csökkenne a népességfogyás. A személyi és tárgyi feltételek elméletileg rendelkezésre állnak. A társadalmi egyeztetésre augusztus 12-ig van idő – szúrta ki a 24.hu.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb