Közélet

Albérlet Szegeden, havi 900 ezer forintért? Bejött az élet, simán verjük a budapesti árakat – szétnéztünk a lakás-és albérletpiacon

Sikerült megtörni a “vízfejűséget”, utolértük Budapestet. Mondjuk nem pont abban, amiben szerettük volna. Az ingatlan-és albérlet árak szárnyalnak. Rengeteg kis gólya kezdi meg szeretett városunkban a tanévet, nagyon várjuk, hogy felpezsdüljön szeptembertől a Napfény és az egyetem városa a szegedi, egyetemi arcoktól, megteljenek tanuló fiatalokkal a kávézók és csapató, bulizó egyetemistákkal a szegedi szórakozóhelyek. Ezzel párhuzamosan dübörög az albérletpiac. Már csak egy hónap és beindul az egyetemi élet, körülnéztünk, mennyire is kell kinyitni a pénztárcát, ha elfogadható albérletet keresünk.

Fotó: jofogas.hu

SZEGED365 “ALBI – KÖRKÉP”

Rögtön egy friss hirdetés felkeltette az érdeklődésünket, amely valóban jó árnak számít, ráadásul a legkecsegtetőbb benne, hogy az egyetemi épületek szájában helyezkedik el, bár csupán 26 négyzetméterről van szó, de hát valamit valamiért…

A lakás paramétereinél azonban érdemes figyelembe venni a fűtési szezonban keletkező rezsi árakat, a lakás építési évét, esetleg a felújítás, energetikai korszerűsítés jellegét. Egyfajta átrendeződés figyelhető meg az albérletpiacon november – decemberben. Ezt már Göröncséri Hajnalka ingatlanszakértő mondta el számunkra. Szavai szerint az elmúlt 20 évben nem tapasztalt mértékben, harmadára esett vissza a lakásvétel-eladás, azonban albérletből nincs elég. Június-júliusban elindul a hullám és számtalan példa akad arra is, hogy Budapestről vagy más városból elindulnak albérletet nézni, de mire elérik a városhatárt, már ki van adva a korábban hirdetett lakás. A 19 éves tapasztalattal rendelkező privát ingatlanos, Hajnalka ilyenkor mindig talál megoldást és azonnal segítségére van az aggódó szülőknek. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy nem szabad elkapkodni a bérlést, hisz a fűtési szezon beköszöntével új lakás után lehet nézni, ha szembesülünk a rezsi árakkal.

Apartmanházra is futja? 990 ezer forint/hó áron kis kastélyt is bérelhetsz magadnak vagy barátaidnak. Három a magyar igazság, így az egyik talán legnépszerűbb ingatlanos oldal találatait is sorra vettük. Arra a konklúzióra jutottunk, hogy egy átlag albérletet 150-160 ezer forint/hó plusz rezsi áron tudunk bérelni. Mit gondoltok friss gólyák? Ki lehet gazdálkodni ezt az összeget úgy, hogy mellette élj és jó tanulmányi átlagot is produkálj?

PÉCS, DEBRECEN – ÁRAK AZ EGEKBEN

Pécsen, a kultúra egyik fővárosában nagyon hasonló árakkal találtuk szembe magunkat. Egy szobát már 50 ezer forint/hó áron tudsz bérelni, míg egy bútorozatlan lakás esetében 90 ezer forint/hó volt a legalacsonyabb árkategória. Debrecenben, szintén egyetemi városban örülhetsz, hogy ha 150-180 ezer forint/hó áron kiadó albérlethez jutsz.

BUDAPEST, TE CSODÁS – KELLEMES CSALÓDÁS

Budapestben azonban pozitívan csalódtunk, ugyanis a külterületeken 90 ezer forint/hó áron találtunk pici, kiadó lakásokat, azonban a VII. kerületben vagy akár a városközponthoz közelebb elhelyezkedő városrészben is 120-130 ezer forint/hó áron hozzá lehet jutni kisebb, takaros, kiadó lakásokhoz, azonban ha átlagot veszünk, a bérleti tranzakciók alapján, 225 ezer forintot is könyvelhetünk a bérleti díj havi kontójára.

ZSEBBE NYÚLÓS A SZTORI

Egy biztos: mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nem jut kollégiumhoz. “Azt látjuk, hogy jelenleg eléggé telített a piac, aminek több oka is van. Egyrészt a magas kamatok miatt sokan a lakásvásárlás helyett inkább az albérlet mellett döntenek, másrészt a COVID alatt a hosszútávú lakáskiadás piacán megjelenő ingatlanok tulajdonosai a turizmus fellendülésével ismét visszatértek a rövidtávú kiadáshoz, így csökkent a piacon lévő lakások száma. Ugyancsak hasonló eredménye volt a gazdasági konjunktúra, az új ipari beruházások, szolgáltató központok nyújtotta lehetőségek hatására a fővárosba, valamint a nagyobb vidéki városokba áramló munkavállalóknak, akik először a bérlakáspiacon jelentek meg. Mindezek hatására a nagy egyetemi központokban és a fővárosban egyaránt megfigyelhető a lakbérszint növekedése.” – összegezte a pénzcentrum.hu-nak Benedikt Károly, a Duna House Marketing, PR és elemzési vezetője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb