Szegedi Arcok

Érkezik a szegedi nyár legkorrektebb húzása: a KöltözzMa egy raklap iskolaszert ajánl fel, a szegediekre bízzák, hová juttassák el az adományt

Egy teljes raklap mennyiségű iskolaszert ajánlott fel a KöltözzMa csapata azoknak a szegedi családoknak, akiknek nehézséget okoz, hogy az iskolakezdés előtt megvásárolják a szükséges iskolaszereket. Azt, hogy az ipari mennyiségű ceruza, toll, füzet, radír, olló és körző hová kerüljön, a magnéziumos-grafitos gyorsházak építésével foglalkozó vállalkozás 100%-ban a szegediekre bízza: hétfőtől egy teljesen nyilvános szavazás dönti majd el, melyik iskola kapja meg a raklapnyi eszközt.

ELSZÁLLTAK A TANSZER-ÁRAK, 50 EZER FORINTBA FÁJHAT EGY ALSÓS DIÁK ISKOLAKEZDÉSE

A segítség most jobban fog jönni a nehéz helyzetben lévő családoknak, mint valaha. Orgován Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke már tavaly is arról beszélt, hogy körülbelül 30-50 százalékkal kell(ett) többet fizetni a füzetekért, a rajzlapokért, mappákért, vagyis a papírból készített tanszerekért, azonban 2022-ről 2023-ra a tanszerek ára újabb 10-15%-kal nőtt. Ez a Tények riportja szerint

egy alsó tagozatos diáknál akár 50 ezer forintos költést is jelenthet, ha az iskolatáskát is beleszámoljuk.

AZT AKARJÁK, HOGY A LEGJOBB HELYRE KERÜLJENEK AZ ADOMÁNYAIK

A fentiek rendkívül érzékenyen érinthetik a nehéz anyagi helyzetben lévő szegedi családokat, ezért a Deszken működő, gyorsházakkal foglalkozó építőipari cég, a KöltözzMa két vezetője, Nádasdi-Sándor Szilvia és Nádasdi Csaba úgy döntött, hogy a segítségükre siet.

“Úgy érezzük, a jelenlegi gazdasági helyzetben minden segítség jól jön, ezért úgy döntöttünk, egy teljes raklapnyi iskolaszert vásárolunk meg, amelyet azoknak szeretnénk eljuttatni, akik a leginkább rászorulnak”

– magyarázta az újgenerációs vállalkozást irányító házaspár, akik azt tervezik egy, a szegediek által meghatározott általános iskolának adják oda a “csomagot”, hogy az ott tanuló nehéz sorsú diákok szüleit mentesítsék a szeptember előtti bevásárlás terhétől.

A labda hétfőtől a szegedieknél pattog:

  • a Szeged365 közösségi média felületein egy szavazást indítunk, amelyben 5 napon át, péntek estig voksolhatnak majd a szegediek a feltüntetett általános iskolák között (a listán az összes, a városban működő intézmény ott lesz),
  • péntek este 8-kor kiderül, melyik iskolát javasolták a legtöbben,
  • ezt követően pedig a KöltözzMa csapata eljuttatja az adományt a kiválasztott intézményhez.

Az utóbbiról természetesen videós anyagban számolunk majd be, a célállomásig kísérve a Szilvi és Csabi vezette különítményt.

FONTOSABB AZ ÖSSZEFOGÁS, MINT BÁRMIKOR MÁSKOR

Bár a szegénységi küszöb alatt élő, 17 év alatti gyerekek száma az elmúlt 15 évben jelentősen, mintegy a felére csökkent (2004-2019 között 388 ezerről 158 ezerre), a halmazon belül a mélyszegénységben élő gyerekek száma nőtt – derült ki a Gyermekjogi Civil Koalíció tavalyi elemzéséből, amelyet a KSH és az Eurostat adatai alapján készített. Mint írták, 2010 óta csaknem háromszorosára nőtt a súlyosan szegény 0-17 évesek aránya Magyarországon. 

Különösen nehéz azoknak a magyar gyerekeknek a helyzete, ahol a szülők alacsonyabb végzettségűek:

az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint tavaly 78 százalékuk élt szegénységben.

A szegénység mérésére különböző mutatókat használnak a szociológusok, egy jó hosszú listából kell megfelelni a követelményeknek. Ezek közé tartozik például,

  • hogy a gyereknek legyen legalább két pár cipője,
  • a háztartásban legyen tévé és internet,
  • emellett a szabadidős tevékenységre is figyel a mérés,
  • közte van, hogy a gyerek tudjon menni osztálykirándulásokra,
  • illetve a család eleve megengedhessen magának nyaralást, legalább néha.

Ha a listából két elem nincs meg, a gyereket, illetve családját szegénynek számolják.

A deszki házaspár reméli, hogy az általuk indított kezdeményezés más Szeged környéki és szegedi vállalkozásokat is arra fog ösztönözni, hogy segítsék a nehéz helyzetben lévő családok iskolakezdését. A voksolás hétfő délután 4-kor indul és péntek estig tart majd, mivel kommentben megy majd a nevezés, az eredmény mindvégig nyilvános lesz a szegediek előtt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb