Közélet

Eddig is rekordmértékben drágult, de szerdán még tovább nő a gázolaj ára – januártól a németországi szinten lehetünk

Szerdán sincs megállás az üzemanyagárak emelkedésében, bár most a benzinesek egy kicsit fellélegezhetnek – írja a holtankoljak.hu. A gázolaj nagykereskedelmi ára fog emelkedni a hét közepén bruttó 15 forinttal, ami a kiskereskedelmi árakban várhatóan meg fog jelenni.

A benzin beszerzési ára ugyanakkor szerdán nem változik. Az aktuális átlagárakat figyelembe véve tehát szerdától az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk:

  • 95-ös benzin: 628 forint/liter,
  • gázolaj: 638 forint/liter.

JÚLIUS ELEJE ÓTA EMELKEDNEK AZ ÁRAK

Július eleje óta folyamatosan emelkednek az üzemanyagárak, egy hónap alatt 50-60 forintos drágulás figyelhető meg. Mindezt a forint dollárral szembeni árfolyama és a nemzetközi olajárak befolyásolják, valamint az ársapka után kiszabott extra adók, amit a kutasok beépítettek az üzemanyagárba.

A városi kutaknál jelenleg 625-630 körül mozognak az átlagárak, az autópályák mellett körülbelül 50 forinttal drágábban lehet tankolni, de van, ahol a prémium üzemanyagokhoz már most 700 forintért lehet hozzájutni. A magyar kormány az áfán és a jövedéki adón felül több „bújtatott” adóval sújtja a benzinkút-üzemeltető cégeket, amelyek uniós szinten máshol nem látható mértékű extrasarcot fizetnek. 

NÉMETORSZÁGI SZINT JANUÁRTÓL

A kormány  EU-s kötelezettségre hivatkozva 2024 januárjától a benzinre és a gázolajra vonatkozóan literenként bruttó 41 forinttal emeli a jövedéki adót – írja a 24.hu. A portál szerint ennek a lépésnek egyértelmű célja, hogy „a csapnivaló helyzetben lévő költségvetés bevételi számait megnöveljék”. A kabinet ugyanis vélhetően jóval többet vállalt, mint amennyit Brüsszelben megköveteltek.  Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapnak elmondta: a jövedéki adóemelés nyomán előállt jövő évi üzemanyagárak – benne foglalva az összes adót, az olajár szintjét és a kúthálózatok közötti kisebb versenyt – simán elképzelhető, hogy magasabbak lesznek, mint az összes környező országban, és elérhetik a németországi szintet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb