Közélet

Kezdhetünk fellélegezni? Végre 20 százalék alá esett az infláció

17,6%-os éves inflációs adatot közölt ma reggel júliusra a KSH, így tényleg jócskán lassult az áremelkedés üteme a júniusi 20,1% után. Ez a jó hír azzal együtt született, hogy a szolgáltatásoknál és az üzemanyagoknál, sőt még a háztartási energiánál is jelentős havi áremelkedés történt, de közben az élelmiszeráraknál, a ruházkodási cikkeknél és a tartós fogyasztási cikkeknél estek az árak.

Mindezek eredőjeként egy hónap alatt mindössze 0,3%-os fogyasztói áremelkedést mért a KSH, így ez azt vetíti előre, hogy az év/év mutatónál a dezinfláció igencsak felgyorsul majd a következő hónapokban, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy már a késő őszi hónapokban 10% alá bukhat az éves inflációs ráta – írja a Portfolio kedden reggel.

AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN A HÁZTARTÁSI ENERGIA ÉS AZ ÉLELMISZEREK ÁRA EMELKEDETT A LEGINKÁBB

Idén júliusban a fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül viszont a ruházkodási cikkek 1,4, az élelmiszerek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek 0,5 százalékkal kevesebbe kerültek – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A TOJÁS ÁRA LŐTT KI LEGINKÁBB

Az előző év adataihoz képest az élelmiszerek ára 23,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább

 • a tojásé (30,7 százalék),
 • a tejtermékeké (29,5 százalék),
 • a kávéé (28,8 százalék),
 • a kenyéré (26,7 százalék),
 • a péksüteményeké (25,4 százalék),
 • a vaj és vajkrémé (24,2 százalék).

A termékcsoporton belül a liszt (2,4 százalék) és az étolaj (1,5 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 35,7 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 47,2, a palackos gáz 41,6, az elektromos energia 26,0 százalékkal. A járműüzemanyagok ára ugyanakkor 21,5 százalékkal emelkedett.

A GÉPKOCSIVAL KAPCSOLATOS SZOLGÁLTATÁSOK ÁRA IS MEGUGROTT

Mindezek mellett:

 • a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 14,6, ezen belül a szeszes italoké 19,6 százalékkal nőtt,
 • a szolgáltatások 14,6 százalékkal drágultak,
 • ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 25,3,
 • a sport- és múzeumi belépők 21,7,
 • a járműjavítás és -karbantartás 21,2,
 • az üdülési szolgáltatás 20,2,
 • a lakásjavítás és -karbantartás 17,5,
 • a taxi 16,6 százalékkal került többe – összegezte a KSH.

Az adatok szerint a tartós fogyasztási cikkekért 3,6, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 12,7, az új személygépkocsikért 9,5, a fűtő- és főzőberendezésekért 11,2, a szobabútorokért 7,4 százalékkal kellett többet fizetni. Az állateledelek ára 39,7, a mosó- és tisztítószereké 32,6, a testápolási cikkeké 21,7, a lakásjavító és- karbantartó cikkeké 10,2 százalékkal lett magasabb.

EGY KIS EMELKEDÉS LÁTHATÓ

A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek – az idei évi júniusi adatokhoz képest. Ugyanakkor az élelmiszerek átlagosan 0,9 százalékkal olcsóbbak lettek, ezen belül a tojás 5,0, a tej 4,4, a kenyér 3,9, a vaj és vajkrém 3,8, a tejtermékek 3,4, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,8, a baromfihús 2,6, a sajt 2,5, a száraztészta 2,0 százalékkal kevesebbe, míg a párizsi és kolbász 1,0, a csokoládé és kakaó pedig 0,9 százalékkal többe került.

A szolgáltatások 1,7 százalékkal drágultak, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 9,6, a postai szolgáltatásokért 8,5, a lakbérért 1,4 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia ára 1,1, ezen belül a vezetékes gázé 2,9 százalékkal nőtt (Tájékoztató). A járműüzemanyagok ára 1,1 százalékkal emelkedett – jelentette a KSH.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb