Közélet

Elhagyják Európát a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok, megkezdődtek a leépítések

Elhagyják az EU-t a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) – írta a Szabad Európa. Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amivel az OSF is foglalkozik, ezért a világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük.

A Szabad Európa értesülései szerint még múlt pénteken levelet kapott minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványai támogatásából. Az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítették a magyar partnerszervezeteket: a szervezet lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait. A levél eljutott a portálhoz is, és több magyar civil szervezet is megerősítette, hogy megkapták azt.

AZ ALAPÍTVÁNY VEZETÉSE RADIKÁLIS STRATÉGIAI IRÁNYVÁLTÁSRÓL DÖNTÖTT

Ezek szerint az OSF vezetése „radikális stratégiai irányváltásról döntött”, annak érdekében, hogy a szervezet forrásai a lehető legnagyobb hatást tudják elérni. Így arról is döntés született, hogy az OSF Európai Unión belüli tevékenységének „nagy része” megszűnik, és az eddig Európába szánt forrásokat a világ más részein költik majd el. Mostantól „rendkívül korlátozott” lesz az erőforrás, amit Európán belülre tudnak majd koncentrálni. A döntést azzal indokolják, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok, a szabadság és a sokszínűség témáira, és épp ezek a területek azok, melyeken az OSF is aktív. Azt írják, a jövőben Európára csak a „nagy, globális témákban betöltött szerepével összefüggésben” fognak összpontosítani.

AZ ALAPÍTVÁNY SZERVEZETI FELÉPÍTÉSÉT IS ÁTALAKÍTJÁK

Ezzel egy időben átalakítják az OSF szervezeti felépítését is, már 2024-ben. A levél alapján még az OSF-en belül is keveset tudnak a részletekről, például a kivonulás ütemezéséről, vagy hogy mi fog történni az olyan uniós országokban, ahol nem igaz az, hogy az uniós intézmények és kormányok jelentős összegeket fordítanak az emberi jogok vagy a sokszínűség témáira. Az OSF 2018-ban költözött el Budapestről, és tette át székhelyét Berlinbe – írta a Szabad Európa.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb