Közélet

Elég lenne mailben elküldeni a munkavédelmi tájékoztatást – életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül a kormány a szakszervezetek szerint

Nem egyeztetett a szakszervezetekkel a kormány, így ők is csak egy salátatörvénybe bújtatva szembesültek azzal a módosítással, amely „gyakorlatilag teljesen levenné a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget a munkáltatók válláról.” A munkáltatók helyett a dolgozók felelősségévé akarják tenni a munkavédelmi szabályok megismerését.

A HVG szerint ez ellen öt szakszervezet tiltakozik közösen. Szerintük ugyanis, életveszélyes következményekkel jár az, ha a kormány kontroll nélkül a munkavállalókra bízza, hogy ismerjék meg a rájuk váró munkahelyi veszélyeket és az esetleges balesetek megelőzésének módját.

A MUNKÁLTATÓNAK ELÉG LENNE E-MAILBEN ELKÜLDENI A MUNKAVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁST

“A törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy e-mailen küldött írásos »oktatási tematikával« a munkavédelmi tájékoztatást, s az egyénre bízza, elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül” – olvasható abban a keddi közleményben, amelyet a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés együtt adott ki.

ELMARADT A SZAKMAI EGYEZTETÉS

A szakszervezetek „különösen sérelmesnek tartják”, hogy egy ilyen fontos, munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés. Szerintük a kormány ezzel megint azt üzeni, hogy nem számít, mit gondolnak a szakszervezetek és a munkavédelmi szakértők a munkavállalók biztonságáról. Magyarországon több tucat ember hal meg vagy rokkan le egy életre munkahelyi balesetben. A szakszervezetek szerint ezen az állapoton biztosan nem segíteni, hanem rontani fog, ha életbe lép a törvénymódosítás.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb