Közélet

Padlón a magyar gazdaság, az előzetes várakozásokkal ellentétben rossz lett a friss GDP-adat, marad a recesszió

Az elemzői várakozásokkal szöges ellentétben Magyarország bruttó hazai terméke az idei év II. negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel már egy éve tart a technikai recesszió.

Az idei év II. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 2,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A csökkenéshez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá.

A MEZŐGAZDASÁG JÓL TELJESÍTETT

A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a járvány előtti szintet. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Így továbbra is technikai recesszióban ragadt Magyarország. De ennél még kíméletlenebb adat, hogy az idei év első félévében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól – írja az Index.

NÖVEKEDÉSBE FOG FORDULNI A GAZDASÁG NAGY MÁRTON SZERINT

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a GDP-adatokkal kapcsolatban közleményében kiemelte, hogy „a háború és szankciók károsan befolyásolták a magyar gazdaság teljesítményét, ugyanis a fogyasztás visszaesését és a beruházások lassulását okozták. De a negatív külső gazdasági környezet, többek között a német gazdaság stagnálása sem segített.” A miniszter azt is hozzátette: “A második negyedévi GDP-visszaesés a negatív gazdasági ciklus alja, hazánk gazdasága a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően növekedési irányba fog fordulni, a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható.”

Szerinte a gazdaság alapjai erősek: újabb és újabb, jelentős mértékű beruházások érkeznek hazánkba, egyre többen, már közel 4,8 millióan dolgoznak Magyarországon, miközben rekordalacsony szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma. A járműipar és az akkumulátorgyártás jól teljesít, az export pedig szárnyal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb