Mindenmás

Idén is dobogós helyen vagyunk: a legjobb magyar egyetemek közé került be az SZTE az ARWU világranglistáján

Megjelent a Shanghai Ranking friss Academic Ranking of World Universities világranglistája. A rangsorra mindössze négy magyar egyetem került fel, az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyen végzett, ezzel a harmadik legjobb hazai eredményt érte el.

Megjelent az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor – ismertebb nevén Sanghaj-rangsor – legfrissebb, 2023-as kiadványa. A világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit vizsgáló lista az egyik legismertebb és legelismertebb felsőoktatási rangsornak számít.

NÉGY HAZAI INTÉZMÉNY KERÜLT FEL A LISTÁRA

A Szegedi Tudományegyetem ismét az egyik legjobb magyar egyetemként végzett a 2003 óta publikált világrangsorban, amelyre idén is mindössze négy hazai intézmény került fel. Az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyet tudhatja magáénak, ezzel a magyarok között a harmadik legjobb eredményt érte el.

TUDOMÁNYOS MUNKÁKAT VIZSGÁLTAK A SZAKÉRTŐK

A lista összeállításakor több mint 2500 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták a szakértők, ezek közül a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. A listát 6 indikátor alapján állították össze, többek között az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt vették figyelembe a rangsor készítői. A világrangsor első tíz helyén amerikai és angol egyetemek végeztek, a listát a Harvard University vezeti, ezt követi a dobogón a Stanford University és az MIT – tudtuk meg az egyetemtől.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb