Mindenmás

Tömegével pusztulnak a madarak a mórahalmi bivalyrezervátum taván, mérgező baktérium öli őket

Tömegével pusztulnak a madarak a mórahalmi bivalyrezervátum taván. Ezt a nagy meleg miatt a vízben felszaporodott mérgező baktérium, az úgynevezett botulotoxin okozza. Az elmúlt hetekben csaknem 150 botulizmusban megbetegedett madarat szállítottak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Szegedi Vadaspark Madárkórházába. Többet sikerült közülük megmenteni. Ezeket gyógyulásuk után visszaengedték a természetbe – szúrta ki az RTL.

Mint a riportból kiderült, a helyszínen 2-3 méterre fekszenek egymástól az elpusztult madarak. Az úgynevezett botulizmus tizedeli a madarakat, a betegséget egy mérgező baktérium okozza.

TÖMEGÉVEL PUSZTÍTJA A MADARAKAT

“A vízben feloldódik ez a toxin, és ahogy fogyasztják a vizet és a táplálékot, ez a toxin bejut a szervezetükbe és így nyáron, amikor oxigénmentes állapotban van a víz, nincs eső, ami felkavarja, vagy nem tudják rázúgatni a friss vizet a tómederre, akkor tömegével pusztítja el a madarakat” – mondta a portálnak Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. A Kiskunsági Nemzeti Park és a Madártani Egyesület munkatársai gyűjtik be a beteg, de még élő madarakat és Szegedre szállítják, majd szondás táplálással próbálják meggyógyítani őket. Gyógyulásuk után visszakerülnek a természetbe.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb