Közélet

Megbontották a kerítést a királyhalmi-ásotthalmi határövezetben a migránsok

“Az elmúlt hetekben annak vagyunk szemtanúi a magyar-szerb határ szerbiai oldalán, hogy az illegálisan az országban tartózkodó migránsok több helyen is megrongálták a határkerítést” – írja a Szabad Magyar Szó. A portál ennek apropóján felkereste az Országos Rendőr-Főkapitányság sajtószolgálatát, a határmenti övezetben  élők ugyanis azt állítják, hogy elvétve, vagy szinte egyáltalán nem látni magyar határőrt, határvadászt az övezetben a július 24-i lövöldözések óta.

MEGBONTOTTÁK A KERÍTÉST

A portál egy pár nappal ezelőtti cikkében arról írt, hogy a migránsok megnövekedett száma a szerb-magyar határszakaszon nyilván nem a véletlen műve, hiszen nem jönnének, ha nem hallanák, hogy valaki sikerrel is járt és eljutott az áhított nyugatra. A hajdújárási lövöldözések és robbantások következménye az lett, hogy nemcsak ott próbálkoznak a migránsok az átjutással, hanem Királyhalmán is. A helyiek azt mondják, az elmúlt napokban észrevehetően megtelepedtek az illegális bevándorlók a faluban. Az elhagyatott házakban a csempészek húzzák meg magukat, a környező gyümölcsösökben, földeken, kukoricásban pedig azok, akik arra várnak, hogy valaki átjuttassa őket a határon.

A királyhalmi-ásotthalmi határövezetben pedig a szája is tátva maradhat annak, aki arra téved és meglátja, milyen körülmények is uralkodnak éppen. A kerítést több helyen is megbontották, egy kamera közvetlen közelében. “A határövezetben, a kerítés közelében hetek óta nem látni sem rendőrt, sem határőrt és határvadászt sem” – mondják a helyiek. „Állítólag meg is tiltották nekik, hogy jöjjenek, mert tudni, hogy a csempészeknek fegyverük van, így meg sem próbálják akadályozni, hogy átjussanak az emberek” – mesélik a faluban.

FOLYAMATOSAN ELLENŐRZIK A HATÁRZÁR ÁLLAPOTÁT

A portál ezek után a magyar rendőrséghez fordult. Arra voltak kíváncsiak, tudnak-e a kerítésen történt rongálásokról és tervezik-e azok javítását, illetve mi az oka annak, hogy láthatóan kevesebb határőr és határvadász van a zónában. Az Országos Rendőr-Főkapitányságtól a következő választ kapta a portál a feltett kérdésekre: „A határzár állapotát a járőrök folyamatosan ellenőrzik, ha sérülést tapasztalnak azokat soron kívül jelentik. A sérülések, rongálások javítása folyamatos. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a schengeni külső határszakaszokon a rendőrség az aktuális helyzetnek megfelelő létszámot és eszközöket biztosítja és a törvényi keretek között mindent megtesz annak érdekében, hogy az illegális migrációval szemben hatékonyan lépjen fel.”

Forrás: Pannon RTV, Szabad Magyar Szó

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb