Mindenmás

Szaporodnak a vérszívók: tigrisszúnyogok miatt megtiltották a véradást Szegeden és két fővárosi kerületben is

Nem adhatott vért egy 16. kerületi férfi a tigrisszúnyogok miatt. Azért utasították vissza, mert a lakóhelyén előfordulhat a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus. A Vérellátó Szolgálat azt közölte az RTL Híradóval, hogy a helyzet miatt jelenleg a Szegeden élők, valamint a főváros XVI. és XXII. kerületében lakók nem adhatnak vért.

A 16. kerületi férfinak már tigrisszúnyog-gyűjteménye is van, de nem őrizték meg mindet, ami találtak. Azt mondja, a hazai szúnyogfajokból is sokkal több van idén nyáron, a kertbe például csak szúnyogriasztóval tudnak kimenni. Más gondot is okoznak, pénteken még vért sem adhatott miattuk. Ez akkor derült ki, amikor a véradó ponton az egészségügyi adatok felvétele után szokatlan kérdéseket tettek fel neki.

SZOKATLAN KÉRDÉSEKET TETTEK FEL NEKI

,,Az egyik kérdés az volt, hogy tartózkodtam -e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben – mondta Gyöngyösi Imre, akit lakóhelye után a szúnyogokról is kérdezték. „A következő kérdés az volt, hogy csípett-e meg szúnyog az elmúlt időszakban, és persze muszáj voltam igennel válaszolni, mert kijövök a kertbe és szétmarnak a szúnyogok reggel, délben, este. És hát közölte a doktornő, hogy nem adhatok vért, jöjjek vissza 30 nap múlva” – idézte fel a történteket Gyöngyösi Imre. Az ázsiai tigrisszúnyog ugyanis terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami már évek óta jelen van Magyarországon. Kurucz Kornélia biológus azt mondta, a véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A biológus szerint augusztus végén, szeptember elején terjed legjobban a nyugat-nílusi láz.

A KÖZÖNSÉGES SZÚNYOG IS TERJESZTHETI EZT A KÓROKOZÓT

A közönséges, dalos szúnyog is képes terjeszteni ezt a kórokozót, tehát az, hogy a tigrisszúnyog kockázata nagyobb kockázatot jelent, az még nem ad okot arra, hogy esetleg pánikoljunk. A szúnyog önmagában a csípésével kellemetlenséget okoz, de akkor válik veszélyessé, ha a kórokozót is hordozza. A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója szerint, ha valaki egy napnál több időt tölt el a 16., vagy a 22. kerületben, akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt 30 napig nem adhat vért, ez érvényes Szegedre is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb