Közélet

Naponta 26 nemzetközi személy- és 8 tehervonat halad majd át a Szeged és Röszke közötti pályán október végétől

Újra zakatolnak a munkagépek a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal felújításán. Október 23-án ismét elindítják a két város közötti utasközlekedést, amit a menekültválság miatt 2015-ben szüntettek meg. A Röszkéig tartó 14 kilométeres magyar pályaszakasz az eddigi legdrágább hazai vasúti beruházás: 45 milliárd forintból, tisztán magyar állami pénzből újítják fel.

Bár a tehervonatok már járnak, a Szeged és a Röszke közti pályaszakaszon még jórészt csak a sínek vannak kész. Hiányoznak a vasúti biztosítóberendezések, nem készültek el az állomások, és a vonal villamosításával is bőven van még a tennivaló. A munkálatokat nehezíti, hogy a tehervonatok közlekedése miatt nem lehet folyamatosan dolgozni a vasútvonalon – szúrta ki a Telex.

ÚJRA DOLGOZNAK

Június végén derült ki, hogy a V-Híd Zrt. műszaki problémákra hivatkozva felfüggesztette a munkálatokat. Most újra dolgoznak, és a július közepén látott állapothoz képest látványosan haladtak a Szeged és Röszke közötti vasút újjáépítésében, amely kilométerenként több mint 3 milliárd forintba kerül. A leendő szentmihályi és röszkei állomáson mindössze a peron oldalát készítették el, az útkereszteződéseknél még több helyen nyitott munkagödrök vannak. A kisebb hiányosságok két hónap alatt könnyen pótolhatók, a Szeged-Szentmihályon élők kéréseinek megvalósításából azonban még semmi sem látszik. Nem utal semmi arra, hogy októberig megépülnének a zajvédő falak, illetve a fény- és félkaros sorompók – írja a portál.

GŐZERŐVEL MEGY A MUNKA

A MÁV a Telex kérdésére megerősítette, hogy augusztus elején újraindult a munkavégzés a Szeged–Röszke-vasútvonalon. „A nappali órákban – vonatmentes időszakban – végzik a hátralévő kivitelezési munkákat” – fogalmazott a vasúti társaság. Megépül a szegedi állomás központi forgalomirányítási helyisége, felújítják a röszkei állomás üzemi épületét, és az akadálymentes magas peronok, illetve az esőbeállók építése is folyamatban van. „Minden érintett bevonásával gőzerővel zajlik az előkészítése annak, hogy a nemzeti ünnepen újraindulhasson a vasúti személyforgalom Szeged és Szabadka között” – tették hozzá.

NAPONTA 26 NEMZETKÖZI VONAT HALAD MAJD ÁT A SZEGED ÉS RÖSZKE KÖZÖTTI PÁLYÁN

Az Indóház Online közlekedési szakportál arról írt, hogy a MÁV Zrt. tervei szerint a kezdeti kisebb forgalom után naponta 26 nemzetközi személy- és 8 tehervonat halad majd át a Szeged és Röszke közötti pályán. Ezt a mennyiséget 2025 végéig fenntartják, várhatóan akkor adják át a Budapest–Kelebia-vasútvonalat, amit jelenleg szintén felújítanak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Szerbiában a Röszke és Szabadka közötti 31 kilométeren azonos időben csak egy vonat járhat, ezért a követési idejük több mint 40 perc lehet majd, tehát biztos, hogy a Szeged–Szabadka-járat nem lesz expresszvonat. Az is lassíthatja a vonatközlekedést, hogy a szerb határon lévő drótkerítés nagykapuját kézzel nyitják-csukják a rendőrök. A vonal újjáépítésének egyik hivatalos indoka az volt, hogy a sűrű várakozásokkal terhelt röszkei közúti határátkelésnél sokkal gyorsabb lesz majd a vasút. Hogy valóban gyorsabb lesz-e a vonat, az várhatóan két hónap múlva kiderül.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb