Közélet

Közel 80 éves matektanár állt vissza tanítani Szeged mellett

Már bármennyi időre visszahívhatnak nyugdíjba ment pedagógusokat újra dolgozni. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás az ATV-nek azt mondta, Kisteleken például egy 79 éves matematika szakos tanár állt vissza tanítani, de tudomásuk van egy 78 éves óvodapedagógusról is.

„Számunkra nagy kérdés, hogy ezek a kollégák hogyan fogják bírni, hogyan fognak az alfa generáció gyerekeihez viszonyulni” – fogalmazott, hozzátéve: az újra foglalkoztatott nyugdíjasok száma 10 százalék felett van.

14 EZREN LEHETNEK AZOK, AKIK NYUGDÍJ MELLETT TANÍTANAK

Az Eduline megkérdezte Totyikot, hogy pontosan hogy értette ezt. Azt mondta, a hozzávetőleg 10 százalék a teljes állású pedagógusokra vonatkozik az óvodáktól a középiskolákig, a szakszolgálatokat is beleszámolva. Vagyis ez alapján mintegy 14 ezren lehetnek a nyugdíj mellett tanítók.

Totyik attól is tart, hogy a kormánynak „nehogy az legyen az ötlete, hogy ha ilyen jó egészségnek örvendenek a pedagógusok, akkor a nyugdíjkorhatárt is fölemelje ezzel párhuzamosan”. Egyébként úgy látja – ahogyan arról az egyik hazai oktatáskutató is beszélt korábban – a jelenlegi pedagógushiány egyértelműen a vidéki kis iskolák bezárásához vezethet. Ennek az egyik eleme lehet, hogy Alsóújlakon szeptembertől szüneteltetik a tanítást.

ÁPRILISBAN JELENT MEG A RENDELETMÓDOSÍTÁS

Még április 28-án a Magyar Közlönyben jelent meg egy rendeletmódosítás, ami eltörli a már nyugdíjba vonult pedagógusok „visszafoglalkoztatásának” egy éves időkeretét. Így a másnap hatályba is lépett módosítással bármeddig munkára lehet fogni őket. A rendeletmódosítás egyik pontja emellett azt is lehetővé teszi, hogy az idős pedagógusok az érettségik és országos középiskolai tanulmányi versenyek (OKTVk-k) szervezésében is részt vegyenek. A lap felidézi: a kormány tavaly átmeneti intézkedésként könnyített a már nyugdíjas pedagógusok további foglalkoztatásán. Eredetileg 2022 szeptemberétől 2023 augusztus végéig taníthattak volna tovább vagy mehettek volna vissza teljes állásban, a nyugdíjuk megtartása mellett. A módosított rendeletben ezt az időkorlátot törölték el. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb