Közélet

Mindenki nyugodjon le: Mészáros Lőrincék két év után visszatértek a csúcsra, de a Bonafarm-csoport sem panaszkodhat – mutatjuk a Forbes szerinti legértékesebb magyar családi cégeket

A huszonöt legértékesebb családi cég alig ér többet, mint egy éve ilyenkor – írja a Forbes. A lap összesítése szerint azonban ezen vállalatok többsége nem aggódik, továbbra is fejlesztenek, beruháznak. A Forbes szerint nem kormányközeli milliárdosokról szól a lista nagy része: szinte mindegyik szereplőre igaz, hogy önerőből, évtizedek munkájával, a mindenkori hatalomtól függetlenül jutottak el odáig, hogy ki tudtak építeni egy cégbirodalmat. Majd gyorsan kiemelik még egyszer: ez szinte mindenkire igaz.

Mint kiderült, a legértékesebb magyar családi cégcsoport egyértelműen a Mészáros csoport, 526,1 milliárd forintos becsült értékével. A cégcsoport két év után tért vissza a lista csúcsára.

MPF HOLDING ÉS A BONAFARM-CSOPORT

A második helyre az MPF Holding futott be, 408,3 milliárd forintos becsült értékével, ennek tulajdonosa a Felcsuti-család. A név ne tévesszen meg senkit: a családnak nincs köze a miniszterelnökhöz. Felcsuti Zsolt viszont a legfrissebb magyar dollármilliárdos, idén, év elején debütált az amerikai Forbes globális listáján. Vagyonát az MPF-fel alapozta meg, ami géptartozékokat gyárt. Mindezek mellett:

  • a toplista harmadik helyére a Csányi-család érdekeltségébe tartozó, 320,4 milliárd forint értékű, a Pick Szegedet is magénak tudható Bonafarm-csoport ért oda. Az élelmiszeripar jövedelmezősége ugyan javult az utóbbi évben, de az anyagköltségek elszálltak: a csoport erre a tavalyi 136 milliárd forint helyett most már 190 milliárdot fizetett ki.
  • A lista negyedik helyén van Szíjj László Duna-csoportja, ami 168 milliárdot ér, a Duna Aszfalt pedig valóban jól fut, az utóbbi három évben 450 milliárd forint összértékben nyertek el közbeszerzési projekteket.
  • A kormány által üldözött Bige László cégcsoportja, a Nitrogénművek viszont kezd talpraállni: míg tavaly 11 milliárd forintos veszteségről számoltak be, idén már 31,5 milliárd forintos pluszról.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a publikusan elérhető információkból dolgoztak, a cégek értékelésénél a nyilvánosan elérhető legfrissebb adatokból (2022-es lezárt üzleti év) indultak ki. Ahol lehetett, konszolidált adatokat használtak, ahol ilyen nem állt rendelkezésre, maguk konszolidálták az eredményeket az elérhető adatok alapján. Tőzsdei cégeknél az augusztus 21-i kapitalizációt vették figyelembe. A Forbes teljes listáját ide kattintva tudod megnézni.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb