Közélet

Jön a honvédelmi oktatás az iskolákba, már az is megvan, kik taníthatják ezt a tárgyat

Érdekes dolgokat tartalmazott a szerda este kijött Magyar Közlöny, ugyanis kiderült, hogy kik taníthatják az iskolákban bevezetésre kerülő honvédelmi tárgyat. A rendelet szerint közoktatási intézményben bármelyik középiskolai tanári szakképesítéssel rendelkező pedagógus oktathatja a honvédelem tárgyat, amennyiben a százhúsz órás módszertani továbbképzést elvégezte ehhez. 

A jogszabály szerint a honvédelem tantárgy tanítására pedagógus munkakörben az alkalmazható, aki:

  • legalább érettségivel és katonai szakképzettséggel,
  • honvéd altiszt, vagy azzal egyenértékű képzéssel vagy
  • katonai alapkiképzéssel és legalább három év katonai szolgálati viszonnyal rendelkezik.

HONVÉDELMI ISMERETEKKEL GAZDAGODNAK A FIATALOK

Azt, hogy új honvédelem tantárgy próbaoktatása kezdődik a szeptemberben induló tanévtől már áprilisban közölte a Honvédelmi Minisztérium. Akkor azt mondták, hogy a tantárgynak köszönhetően szerintük a fiatalok olyan honvédelmi ismeretekkel gazdagodnak, amelyeket a mindennapi élet során is tudnak hasznosítani.

A minisztériumi tájékoztatás szerint a 2023/2024. tanévtől kezdődően a már sikeres kadétprogram mellett egy új, a középiskolák szabad órakerete terhére választható középiskolai tantárgy teremti meg annak a lehetőségét, hogy a magyar fiatalok részletesebben is megismerhessék a haza védelméhez kapcsolódó állampolgári kötelezettségeket. A tantárgy oktatásában részt vevő fiatalok a legfontosabb honvédelmi szervezetek és feladatok megismerésén túl elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek egyebek között a kibervédelem és a térképészet területén, valamint elsajátíthatnak egyéb gyakorlati ismereteket is – írja az Index.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: Magyar Közlöny, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb