Közélet

Megy a csatározás a szomszédban: még rendőrt is hívtak, mert kicseréltette a zárakat az önkormányzat az egyik hódmezővásárhelyi egyházi iskolában

Megy a csatározás a szomszédban, a hódmezővásárhelyi önkormányzata ugyanis kicseréltette a zárakat a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola által használt négy helyiségben, mert szerintük az egyházi iskola azokat jogtalanul foglalta el – írta a Hódpress. A Petőfi utca 6. szám alatti épületben annyira elmérgesedett a helyzet, hogy rendőrt is hívtak, de a járőr azt mondta, hogy csak jegyzőkönyvezni tudják a két fél álláspontját, de intézkedni nem tudnak, így végül távoztak is a helyszínről.

Bán Csaba, az iskolafenntartó Református Ótemplomi Gyülekezet lelkipásztora kijelentette, hogy reggel fel fogják törni a zárakat, mert négyszáz gyereknek tanulnia kell. Erre az önkormányzat nevében eljáró Petrovics György közölte, hogy bírósághoz lehet fordulni az ügyben.

A JOGVITÁT BÍRÓSÁGI ÚTON KELLENE RENDEZNI, NEM PEDIG ÚGY, HOGY TERMEKET FESZÍTENEK FEL

A Promenad24 ugyanakkor azt írja , hogy az önkormányzat egy nappal a jubileumi 30. tanév megnyitója előtt négy termet vett el az iskola közösségétől, a vásárhelyi diákoktól és tanároktól. Az igazgató azt mondta, a február elején aláírt, módosított használati szerződés szerint jogszerűen használják a földszinti helyiségeket is, három kisebb termet, egy tánctermet és a hozzá tartozó öltözőket és sportszertárat.

“Ha ezt a tulajdonos önkormányzat vitatja, akkor a jogvitát bírósági úton kellene rendezni, nem úgy, hogy egy nappal a tanévnyitó előtt termeket feszítenek fel, foglalnak el, zárakat cserélnek ki” – tették hozzá. „Egy jogállamban nem ez a megoldása egy vitás kérdés rendezésének, a tulajdonos nem vehet el önkényesen helyiségeket, a bérlőknek is vannak jogai” – hívta fel rá a figyelmet az igazgató. Gilicze Judit elmondta, az önkormányzat által most elfoglalt, lefoglalt termek, helyiségek fontos oktatási célokat szolgálnak, hiszen számos csoportbontásos órát tartanak itt, de van, ahol tanszereket, egyéb oktatási felszereléseket is tárolnak.

NEM CSAK OKTATÁS FOLYIK AZ INTÉZMÉNYBEN

A történtek hátterében az áll, hogy egy tavaly decemberi törvénymódosítás értelmében, ha a köznevelési intézményt működtető egyház bejelenti az igényét az állami vagy önkormányzati tulajdonú épületekre, akkor meg is kapja azokat. Hódmezővásárhelyen milliárdos értékben kerülhetnek egyházi tulajdonba önkormányzati iskola- és óvodaépületek. Márki-Zay Péter polgármester akkor közölte, hogy komoly gondokat okozhat, hogy ezekben az épületekben nem csak az oktatási intézmények működnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb