Mindenmás

Az étkezés reformja MOST zajlik Szegeden: exkluzív interjú az Essentiale megálmodójával

Ízléses, hangulatos, exkluzív és még az egyetemhez is közel van – különleges élménnyé válik a reggeli az Essentiale elnevezésű reggeliző és brunch étteremben, amely magával ragad lendületes, fiatalos hangulatával, de ha épp egy kis nyugalomra vágysz, akkor is ez a te a helyed. Itt nem kell szégyenkezned az érzékenységed miatt, hisz ez a küldetése a belvárosi ékszerdoboznak, hogy titkos receptekkel, különleges ízorgiát nyújtson minden ételintoleranciával rendelkező vendégnek vagy bárkinek, aki igazán táplálni akarja a testét. A hely megálmodójával, Zsarnóczay Zitával beszélgettünk.

“RÉSZLETEKRE FÓKUSZÁLT VAGYOK…”

Budapest, Koppenhága, Lisszabon, Bécs mind-mind jelentős állomás és főváros Zita életében, aki minden tudását, tapasztalatát másfél éve kamatoztatja szeretett városunkban. Művészetek iránti vonzalma, a vizuális tervezés végigkísérte tanulmányait, mint fogalmazott, “…részletekre fókuszált vagyok”, mindez az alapanyagokban is megmutatkozik, hiszen palettájukon gluténmentes, tejmentes, vegán, adalékanyag- és tartósítószer mentes termékek, péksütemények szerepelnek.

“AMIKOR AZ ÉLETBEN MARADÁS A TÉT, ÚJRA KELL GOMBOLNI A KABÁTOT”

Zita életében mindig fontos szerepet töltött be a gasztronómia, a magas minőségű termékek kutatása és fogyasztása, azonban egy egészségügyi probléma hosszú kálváriája – amelynek során nehézzé váltak számára a hétköznapok – és megannyi álmatlan éjszaka ébresztette rá, hogy valóban fontos és figyelni kell a test jelzéseire, “…amikor az életben maradás a tét, újra kell gombolni a kabátot.” Az ételek gasztronómiai, élvezeti értékéből semmiképpen nem szeretett volna Zita lejjebb adni. Küldetésének érzi, hogy a reggelik, a brunch fogások és egyéb gasztronómiai alkotások “mentessége” ne azonosuljon azzal, hogy az ételek veszítenek élvezeti értékükből, Zita szavaival élve az “élelem élettel teli legyen és tápláljon.”

“AZ ÉTELEKNEK VAN EGYFAJTA VIZUÁLIS MEGJELENÉSE…”

“Egészen másképp látom a dolgokat, mint ahogy sokszor a vendéglátásban dolgozók szokták.” Zita az ételeknek üzenetet, egyfajta vizuális megjelenést, színt, egyediséget, illatokat, emlékeket, művészi formát tulajdonít, mindez tükröződik az Essentiale kínálatán. Mottójuk, az “Enni, inni & jól lenni.” is tükrözi, hogy bárki, aki betér az impozáns kis étterembe, testi-lelki táplálékkal gazdagabban fog távozni. Az őszi chill-es napokra pedig kultúr-gasztró – estekkel, workshopokkal készülnek.

Nézd meg videónkat amelyet a nyugalom szigetén, az Essentiale étterem ízeiben elmerülve készítettünk nektek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb