Szegedi Arcok

Dr. Kovács Dénes: a rendezvény legfontosabb üzenete, hogy érdemes élni – a Reménysugár Alapítványnak is segíthetsz a Continental Futófesztiválon

Szeptember 10-én, 3 év kihagyás után, a Dugonics téren rendezik meg idén már 5. alkalommal a Continental Futófesztivált. A rendezvény nem csupán az egészségmegőrzés jegyében, hanem még jó ügyekért is történik. A futófesztiválból befolyt összeget ugyanis két alapítványnak, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak és a Reménysugár Alapítványnak adományozzák a szervezők. A két szegediekért dolgozó szervezet közül most elsőként a Reménysugár Alapítvány tevékenységét mutatjuk be, melynek kuratóriumi elnökével, Dr. Kovács Dénessel beszélgettünk.

CÉLJUK, HOGY A KEZELÉSEK IDŐTARTAMA ALATT MEGFELELŐ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT GYÓGYULHASSON A GYERMEK SZÜLEI TÁRSASÁGÁBAN

A Reménysugár Alapítvány 1996-ban alakult. Az Alapítványt azzal a céllal álmodták meg a szegedi gyermekonkológiai osztály munkatársai, hogy a jószándékú emberek összefogásával a szegedi gyermekklinikán belül olyan épületrész épüljön, amely lehetővé teszi, hogy a szülő, főként az édesanya is pihenni tudjon, ne egy széken vészelje át a több hónapig tartó kezelést. Mert egy kezelés, amely időtartamot a kis beteg szüleivel együtt a kórház falain belül tölt akár 9 hónapot is igénybe vehet.

ÖNKÉNTES TÁRSADALMI MUNKÁBAN, TELJES ODAADÁSSAL SEGÍTIK A KIS BETEGEKET ÉS CSALÁDJAIKAT

Mivel a kilencvenes évek elején a gyermekek kezelése még nem volt sikeres, azt is szerették volna elérni, hogy a gyermekeknek ne közös szobában kelljen viselniük egymás szenvedését. A Dél-Alföldi hematológiai és onkológiai részleg kialakítása mellett fontos orvosi műszerek beszerzése is megvalósult. A kuratórium tagjai érintettségük folytán a gyermekek és szüleik rehabilitációjának fontosságát is szívükön viselik. Mindezt önkéntes munkában, fizetség nélkül, teljes odaadással végzik.

MÁRA A GYERMEKEK 80-90%-A GYÓGYULTAN TÉRHET HAZA

Dr. Kovács Dénes elmondta, éves szinten, országszerte 150-200 gyermek érintett, a daganatos gyermekek egynyolcada küzd és gyógyul a szegedi klinikán, ami körülbelül 20 gyermeket jelent évente. Hozzátette, az utóbbi 20 évben nagyon nagyot változott mind a daganatos betegek kezelése, mind a kicsik túlélési esélye. “Míg korábban mindössze a gyermekek 20%-a gyógyult meg, mára hála Istennek 80-90%-uk térhet haza gyógyultan” – árulta el Dr. Kovács Dénes.

EGY ÉV ALATT TÖBBET VAGYUNK EGYÜTT, MINT A SAJÁT ROKONAINKKAL

Az utóbbi időben viszont nagy fájdalom érte a Reménysugár Alapítvány odaadó doktorait, nővéreit, ugyanis három kisgyermek is feladta a küzdelmet a szörnyű kórral szemben. “Azalatt az egy év alatt, amit együtt töltünk itt az osztályon, a szülő, a gyermek, az orvosok, a nővérek, a pszichológus, szociális munkás és mindenki, összenövünk teljesen, egy nagy családot alkotunk. Egy év alatt többet vagyunk együtt, mint a saját rokonainkkal, emiatt a fájdalmunk is közös. Ugyanúgy megszenvedjük egy kisgyermek halálát, mint maga a szülő” – árulta el a kuratóriumi elnök. Mint hozzátette, egy nagyon erős kapocs jön létre a szülő, a gyermek és az egészségügyi személyzet között, így osztoznak ugyanúgy az örömben és a fájdalomban is.

ÉRDEMES ÉLNI

Dr. Kovács Dénes azt is elmondta, minden olyan eseménynek, mint a közelgő Continental Futófesztivál, van egy valós és egy szimbolikus jelentősége. A valós jelentősége, hogy egy cég felismeri a közösségteremtésnek és a társadalmi jelenlétnek a fontosságát. “A szimbolikus jelentőségét abban látom, hogy a mai világban hála Istennek, egyre többet tesznek azért, hogy egészségesen éljenek. A felismerés ebben az egészben, ha magamra odafigyelek, azon túlmenően még mindig egyedül vagyok. Ezt az egyedüllétet azzal tudom feloldani, ha együttérző, kedves és segítőkész vagyok. A Continental Futófesztivál szépségét is ez adja: hiszen nemcsak magamért futok, mert egészséges szeretnék lenni, hanem amikor magamért teszek valamit, akkor úgy teljesedik ki az életem, ha másnak is adhatok” – fogalmazta meg gondolatait Dr. Kovács Dénes. Azt is elárulta, a legnagyobb üzenet, amit a jótékonysági rendezvény hordozhat magában az az, hogy érdemes élni, ennél nincs is fontosabb.

20 ÉVE SEGÍTI A BETEG KICSIKET MINDENKI DÉNES BÁCSIJA

Az óriási lelkű, korábban jezsuita szerzetesként szolgáló “Dénes bácsi” inspiráló történetéről – aki a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika onkológia és hematológia osztályán szakpszichológusként segíti a gyerekek gyógyulását – az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb