Kikapcs

Tizenegy alkotással érkezik Szegedre októberben az idei Szemrevaló Filmfesztivál

Tizenegy német nyelvű filmmel, köztük több díjnyertes alkotással várja a közönséget október 5. és 15. között a Szemrevaló Filmfesztivál, mely a budapesti Művész mozit követően Szegeden, Debrecenben, Pécsen és új helyszínként Veszprémben is bemutatkozik.

A 12. Szemrevaló (Sehenswert) Filmfesztivál, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

DÍJNYERTES ALKOTÁSOK ÉRKEZNEK

A 11 alkotást bemutató fesztivál nyitófilmje Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmje lesz. Az alkotás középpontjában egy baráti társaság tagjai között kialakuló szerelmi sokszög áll. A programban szerepel a 2023-as Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma is, melyben a 40 éves osztrák császárnét Susanne Wolff, Sisi új társalkodónőjét, Sztáray Irmát pedig Sandra Hüller alakítja. A történet szerint Irmát minden megpróbáltatás ellenére rabul ejti a karizmatikus, modern Sisi, ám a külvilág nem nézi jó szemmel az öntörvényű, független szellemet.

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ RENDEZŐ IS BEMUTATKOZIK

A róka című, az idei Bajor Filmdíjon értékelt alkotás Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba – írják. Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba című alkotás a Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb vágás díját is elvitte – olvasható a közleményben. Mint írják, a film az elhivatott, fiatal, matematikát és testnevelést tanító osztályfőnök, Carla történetét mutatja be, miközben a tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, és a gyerekek között is egyre nő a feszültség. A magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar Az Aranyéveink című svájci vígjátéka egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének történetét dolgozza fel humorral, mély együttérzéssel – olvasható az összegzésben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI
    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb