Közélet

“Vannak aggasztó jelek” – Szeged365 live, a Kormányinfóról (frissítve)

Három hét kihagyást követően érkezik a rendhagyó időpontban megtartott Kormányinfó, amelyen a prognózisok szerint többek között az elmaradó-csúszó EU-s pénzekről, a nyugdíj – és minimálbér-emelésről és a GDP növekedési célok tarthatóságáról is szó lesz. 16:30-kor start, mi pedig percről percre érkezünk majd a legfontosabb kormányzati bejelentésekkel.

LEVEGŐBEN LÓGÓ EU-PÉNZEK, NYUGDÍJ- ÉS MINIMÁLBÉR-EMELÉS

Legutóbb augusztus 24-én volt Kormányinfó, így három hét fejleményeiről, illetve a mai kormányülés döntéseiről lesz szó az eseményen. Mint korábban írtuk,

  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnapi jelzése szerint az idei GDP-növekedési cél nem tartható,
  • illetve Bóka János új EU-ügyi miniszter azt jelezte, hogy a következő hónapokban még nem várhatók az EU-pénzek, ezek pedig mind lényegesen befolyásolják az éves államháztartási hiányt is, amely egyébként az első kilenc hónapban már csaknem elérte a teljes éves célt.
  • Az első nyolchavi inflációs adatok tükrében a pótlólagos nyugdíjemelés kérdése, illetve a jövő évi minimálbér emelés kérdése is terítékre kerülhet.

16:35 KEZDÜNK

A szokásos csütörtöki időponttól eltérően ezúttal szerda délután 16:30-kor kezdődött a Kormányinfó. Szentkirályi Alexandra szólt először mikrofonba, aki bejelentette, hogy másfél órás lesz a mai sajtóesemény. Mint magyarázta, azért esett mára a Kormányinfó, mert holnap Demográfiai Csúcs lesz Budapesten.

16:39 AZ EU-BAN ELSŐK VAGYUNK A TERMÉKENYSÉGI ARÁNYSZÁMOK EMELKEDÉSÉBEN

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elsőként a holnap induló demográfiai csúcsról beszélt, azt mondta, számtalan külföldi vendég érkezik, köztük az olasz miniszterelnök és a bolgár államfő is.

Mint magyarázta,

jelentős előrelépést sikerült elérnie Magyarországnak demográfiai téren, de még mindig nem tartunk ott, ahol kellene. 1,23 volt a termékenységi arányszám 2010-ben, míg 2021-ben már 1,59 volt ugyanez, amely az EU-ban a legnagyobb növekedésnek számított a vizsgált időszakban.

A politikus szerint most 160 ezerrel lennénk kevesebben, ha nem történt volna semmiféle változás. A kormány mai ülésén is tárgyalta azt az előterjesztést, ami a városi CSOK helyére léphet.

16:42 TÁRGYALTAK AZ UKRÁN GABONÁRÓL

A kormány tárgyalt az ukrán gabonabehozatalról is, mint Gulyás Gergely nyilatkozta, arra kérték az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg a behozatali tilalmat.

“Az ukrán gabonának az éhező afrikai országokban kell megjelennie, és nem az európai országokban. Itt nem az európai szolidaritásról van szó, mert tönkreteszi az ukrán gabona a vele határos országok piacát”

– fejtette ki a miniszter.

16:45 VANNAK AGGASZTÓ JELEK

Reálisan novemberben lehetséges az egyszámjegyű infláció, de vannak aggasztó jelek is – mondta Gulyás Gergely, aki hozzátette, hogy a benzinár magasabb mint korábban, és ennek az elsődleges oka az ukrán tranzitdíj-emelés. Nem elfogadható, hogy az ukrán tranzitdíjak három és félszerelésére emelkedtek – tette hozzá.  

KÉRDÉSEK, VÁLASZOK, IZGALMAS TÉMÁK

A Kormányinfó klasszikus részét az újságírói kérdések követték, ezek közül szemezgetünk most.

  • Gulyás Gergely kifejtette, azt látják, hogy a 2015-ös nyugat-európai állásponthoz képest ma az EU-ban is megjelenik a külső határvédelem szükségessége. Az más kérdés, hogy amit ők összességében képviselnek, az lehetetlenné teszi a külső határok védelmét, de szavak szintjén legalább idáig eljutottak.
  • A miniszter elmondta, Kínának nincs köze a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér állami felvásárlásához. A magyar kormány úgy gondolja, a reptérnek többségi magyar tulajdonban kell lennie, ebben most jól állnak.
  • Gulyás Gergely az akkumulátorgyárakról kifejtette, azért nem olyan egyszerű a helyzet, mert ha szabad Brüsszel ténykedésére felhívni a figyelmet, a belső égésű motorokat ki kell vonni. Magyarországon jelentős GDP-hozzájárulása van az autóiparnak, ezek a cégek akkor maradnak hosszú távon Magyarországon, ha az átállást és a technikai feltételeket biztosítják. Az akkumulátorgyárakra ezért úgy kell tekinteni, hogy az autógyárak is Magyarországon maradjanak.
  • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a napelemeknél úgy módosítottak a napokban szabályokon, hogy az még összhangban legyen a brüsszeli szabályokkal. Ugyanakkor az unió jóval kedvezőtlenebb elszámolást szeretne, mint a magyar kormány. Mint mondta, minden már meglévő beruházás esetén marad az éves elszámolás.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb