Közélet

Navracsics Tibor: a szegedi lézeres kutatóközpont Európa jövőjét jelenti, ma hivatalosan is átadták a tudománynak az intézetet

A szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) Európa jövőjét jelenti – közölte a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szegeden, az intézmény projektzáró ünnepségén, mely keretében hivatalosan is átadták az intézetet.

EURÓPA ÉS A VILÁG EGYIK KUTATÁSI KÖZPONTJA

Navracsics Tibor a kutatóközpont elkészülte alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott, Szeged felsőoktatási, tudományos kutatásbéli hagyományai, előzményei és hősei alapozták meg azt, hogy Európa és a világ egyik kutatási központjává váljon. Hozzátette: a beruházás létrejöttét az Európai Unió adófizető polgárainak anyagi hozzájárulása tette lehetővé. “Az uniós tagság sok vita mellett számtalan olyan jótéteményt is hozott, amely végül is megvalósította azt az ezeréves álmunkat, miszerint intézményes szempontból is Európához tartozunk, dönthessünk Európa jövőjéről és bemutatva a tehetségünket, mi is hozzátehessünk egy kicsit Európa jövőjéhez. Az ELI ALPS ilyen hozzájárulás az Európai Unióhoz” – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

DÉL-MAGYARORSZÁG KITÖRÉSI PONTJA LEHET

A területfejlesztési miniszter kitért arra, hogy a kormány tudatos ipartelepítési és fejlesztéspolitikai döntéseinek eredményeként a korábban az országban tapasztalható nyugat-keleti fejlettségi különbségek kezdenek elmosódni, helyettük azonban észak-déli különbségek látszanak kirajzolódni. Szeged és az ELI ALPS az egyik kitörési pontja lehet Dél-Magyarországnak – mondta.

EURÓPA SZINTEN IS PÁRATLAN KUTATÁSOK FOLYNAK ITT

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter hangsúlyozta, az ELI ALPS-ban folyó kutatások páratlanok Európában és talán a világon is. A központ 2008-ban indult előkészítésén nagyon sokan és sokat dolgoztak, ahogy azon is, hogy a finanszírozás rendelkezésre álljon a megvalósításhoz és legyen olyan üzleti modell, ami a hosszú távú működtetést is biztosítja. A miniszter kifejtette, szeretné, hogy hasonló projektek szülessenek és öltsenek testet más magyarországi tudásközpontokban is.

A LÉZERTECHNOLÓGIA FONTOS SZEREPET JÁTSZIK A VÉDELEMPOLITIKÁBAN

A 2024 második félévében esedékes magyar uniós elnökség egyik meghatározó prioritása lesz az EU globális versenyképességének fenntartása és megerősítése. Látjuk, hogyan veszít globális gazdasági pozíciókat Európa, miként nő a lemaradás a kutatásfejlesztésben az innováció területen – mondta Bóka János. Egyesek ezt a problémát a regionális fejlesztési politika rovására létrehozandó versenyképességi eszközökkel akarják orvosolni. Az ELI ALPS projekt azonban bizonyítja, hogy a regionális fejlesztési politika és a versenyképesség nem egymással ellentétes, hanem egymást erősítő célkitűzések – közölte a politikus. A magyar uniós elnökség hangsúlyt kíván fektetni az európai biztonság- és védelempolitika megerősítésére. Ehhez a kutatóközpontnak a lézertechnológia révén áttételes kapcsolatai vannak – tudatta a miniszter.

JÓ PÉLDA AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE

A fejlődés ma már partnerek és nemzetközi együttműködés nélkül nem lehetséges, sem nekünk, sem másoknak, sem Európa egészének. Aki az Európai Unión belül politikai célzattal kizár másokat a tudományos együttműködésekből, a szűk látókörűen nem egyszerűen hibát, hanem bűnt követ el. Az ELI ALPS projekt viszont példa olyan együttműködésre, ami nyitott, amellyel együtt erősebbek lehetünk, és amely nem valaki kárára gyarapít bennünket – szögezte le Bóka János.

EZ MA A VILÁG LEGFEJLETTEBB LÉZERKUTATÓ KÖZPONTJA

Lantos Csaba energiaügyi miniszter azt mondta, a konzervatív magyar kormány meggyőződése, hogy az ország boldogulásának, a gazdaság növekedésének egyik záloga az, hogy a magyar kutatás-fejlesztés Európa és a világ élvonalába tartozzon. A szegedi lézerközpont ma a világ legfejlettebb lézerkutató központja. Olyan kutatóhely, ahol az emberiség nagy kihívásaira, tudományos, ipari, orvosi mellett az energiaügy jövőjét alakító kérdésekre is keresik a megoldásokat. A Szegedre telepített világszínvonalú technológia egyebek mellett a nukleáris hulladékok hatékonyabb kezeléséhez vagy harmadik generációs napelemek kifejlesztéséhez is közelebb vihet – tudatta a miniszter.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

AZ ELI ALPS NEM LÉTEZHET A MEGFELELŐ TUDOMÁNYOS, KUTATÁSI HÁTTÉR NÉLKÜL

Egy olyan különleges intézmény, mint az ELI ALPS nem létezhet önmagában. Ahhoz, hogy sikeresen működjön, szükség van a magas szintű tudományos, kutatási, felsőoktatási háttérre, a gazdasági élet szereplőivel kiépülő kapcsolatokra, a nemzetközi együttműködésekre és nem utolsó sorban, támogató kormányzati háttérre – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: Magyarországon megvannak ezek a feltételek, mert a kormány célja, hogy az ország fontos kutatási, innovációs térséggé váljon Európában.

CSAKNEM 10 MILLIÁRD FORINTTAL TÁMOGATJÁK A SCIENCE PARK FEJLESZTÉSÉT

Lantos Csaba emlékeztetett rá, az Energiaügyi Minisztérium csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a kutatóközpont szomszédságában épülő szegedi Science Park infrastruktúrájának fejlesztését. Annak érdekében, hogy a Szegedi Tudományegyetem és az ELI-ALPS képességeire alapozó oktatási-kutatási-innovációs központ maradéktalanul kiaknázhassa a benne és a magyar szakemberekben, tehetséges fiatalokban rejlő lehetőségeket.

2014-BEN INDULT MINDEN

Az ELI ALPS kivitelezési munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek. A kutatóközpont épületegyüttesének teljes szintterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az első lézerek telepítése 2017-ben történt meg. A projekt során beszerzett különféle hullámhosszú, impulzusú és intenzitású lézerek, másodlagos források és kísérleti állomások tervezését, kivitelezését és beüzemelését az ELI ALPS munkatársai végezték hazai és külföldi partnerekkel együttműködve. 

81 MILLIÁRD FORINTBÓL VALÓSULT MEG

Kezdetben meghívott kutatócsoportokkal kötött együttműködési megállapodások keretében biztosítottak nyalábidőt és felhasználói támogatást, 2019-től pedig felhasználói felhívások keretében pályázhatnak a világ kutatói arra, hogy az intézet berendezésein végezzenek kísérleteket. A projekt megvalósítása során 79 beüzemelő felhasználói kísérlet és kollaborációs kutatási program zajlott le. A központ kialakítása és a kutatási berendezések tervezése, kivitelezése és beüzemelése  – az előkészítést is beleértve – mintegy 81 milliárd forintból valósult meg.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb