Közélet

Szentkirályi Alexandra belengette: jöhet a CSOK Plusz

Hír TV Napindító című műsorának vendége volt Szentkirályi Alexandra, ahol elhintett egy információmorzsát arra vonatkozóan, hogy mi jöhet az év végi határidővel kivezetett nem falusi CSOK után, írta meg a 24.hu.

JÖHET A CSOK PLUSZ

A mostani CSOK-nál hatékonyabban működő új támogatási formát, ha úgy tetszik, egy CSOK Pluszt vezet be a kormány a nagyobb településeken, erről a következő hetekben születhet döntés – mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: döntés született a jól működő babaváró hitel és a falusi CSOK megtartásáról és kibővítéséről. Mint a Portfolio írta, itt azokra a már kihirdetett jogszabályi változásokra utalhatott, amelyek szerint:

  • a babaváró hitel maximális összege 2024. január 1-jétől az eddigi 10 millióról 11 millióra emelkedik,
  • a babaváró hitel felvételét 2024. január 1-jétől az eddigi 41 helyett a 30 év alatti női taggal rendelkező házaspárokra és a 30-41 év közötti várandósokra korlátozzák,
  • 2025. január 1-jétől kizárólag a 30 év alatti női taggal rendelkező házaspárok vehetik igénybe,
  • a nem preferált kistelepüléseken a CSOK-ot megszüntetik, a preferált kistelepüléseken elérhető CSOK összegét megemelik, szabályain módosítanak.

A CSOK PLUSZRÓL A KÖVETKEZŐ HETEKBEN SZÜLETHET DÖNTÉS

E változtatások bevezetésekor a kormány ígéretet tett arra, hogy új családtámogatási formát dolgoznak ki, ugyanis a lakáspiaci áremelkedés miatt a CSOK egyre kevésbé felelt meg a céljának. “A nem falusi CSOK-ot kivezetjük és a helyébe egy ennél is hatékonyabban működő új támogatási formát fogunk bevezetni, ha úgy tetszik egy CSOK Pluszt, amiről a következő hetekben születhet majd döntés” – jelentette be Szentkirályi Alexandra. Elmondta, az átmenet biztosított lesz, tehát év végéig a mostani CSOK szabályai érvényesek, utána pedig „belép ez az új támogatási rendszer.”

Már a héten is tárgyalt a kormány az új családtámogatásról, Gulyás Gergely miniszter a tegnapi kormányinfón beszélt erről:

Forrás: 24.hu/portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb