Közélet

Megszólalt a nagymacska, élesben lőtt a vadonatúj vásárhelyi LYNX

A Lynx gyalogsági harcjárművel tartottak éles lőgyakorlatokat szeptember közepén az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár katonái – tudtuk meg a Magyar Honvédségtől.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett és tavaly októberben Hódmezővásárhelyre érkezett Lynx, avagy Hiúz nevű páncélozott gyalogsági harcjárművekre történő átképzések azonnal megkezdődtek. A vezetési kiképzéseket követően a technikai eszköz fejlesztése most ért el abba a fázisba, hogy megtartották Magyarországon az első éles lövészeteket is.

A Hiúz figyelemreméltó fegyverzetének legfontosabb része a 30 milliméteres automata gépágyú, ami programozható lőszerrel való tűzvezetésre is képes, akár 3000 méteres hatótávolsággal. Ezzel párhuzamosítva található egy 7,62 milliméteres géppuska, illetve a fő fegyverzet mellett van egy távirányítású, toronyra szerelt 12,7 milliméteres géppuska is.

A kiképzési időszak alatt első körben hat magyar katona vett részt a lövészeteken, ahol sikeresen vezettek tüzet álló és mozgó célpontokra állásból, illetve mozgás közben végrehajtott lőgyakorlatok során – írta beszámolójában a Magyar Honvédség.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb