Sport

Bejelentette visszavonulását Márton Anita, világbajnok szegedi súlylökő

Bejelentette visszavonulását a szegedi Márton Anita, a magyar atlétika első világbajnoka. Az olimpiai bronzérmes súlylökő csütörtökön a M4 Sporton a Nemzeti Sporthíradóban elmondta, a budapesti világbajnokság után kért egy kis gondolkozási időt, majd a befejezés mellett döntött.

Pályafutását felidézve kiemelte, nem indult könnyen, de megtanulta magát túltenni a nehézségeken, sőt, az lett a védjegye, hogy mindig az utolsó lökésre tudott javítani és elérni a jobb helyezéseket, vagy éppen az országos csúcsokat.

AZ EGYIK LEGKEDVESEBB EMLÉKE AZ OLIMPIAI BRONZÉREM

“Mindig egy elérhető célt tűztünk ki az edzőmmel, és amikor elértük, onnan léptünk tovább” – hangsúlyozta. Márton Anita elárulta, az egyik legkedvesebb emléke az olimpiai bronzérem, amelyre “könnycsalogató” visszaemlékezni. Az adásban megszólalt edzője, Eperjesi László is, aki elmondta, tanítványa 12,5 éves volt, amikor először találkozott vele egy versenyen. Hozzátette, eleinte a súlylökés mellett a diszkoszvetést és a kalapácsvetést is ugyanúgy gyakorolták, és Márton Anita 23 éves korában derült ki, hogy a súlylökés lesz a fő száma.

AZ ELTÖKÉLTSÉG ÉS A MOTIVÁCIÓ TARTOTTA A VILÁG ÉLVONALÁBAN

A világbajnoki címről elmondta, Birminghamben Márton Anita olyan versenyzőket győzött le, akiket korábban még soha. “Az eltökéltség és a motiváció, hogy mindig jobbat akart, ez tartotta a világ élvonalában” – nyilatkozott a mester. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke a Nemzeti Sporthíradóban kiemelte, Márton Anita pályafutása majdnem negyed évszázadot ölelt fel. Hozzátette, számára személy szerint fontos volt közelről átélni a sikereit onnantól kezdve, hogy “elkezdte bontogatni a szárnyait”. “Az eredmények pedig önmagukért beszélnek, az első világbajnokunkról, olimpiai bronzérmesről van szó” – hangsúlyozta. Jelezte, szeretnék, ha Márton Anita a sportágban maradna, erre már megvannak a tervek a szövetségben, hiszen olyan tudás és tapasztalat birtokában van, melyet hiba lenni nem használni.

LEGUTÓBB A BUDAPESTI VB-N SZEREPELT

Márton Anita a 2018-as fedett pályás világbajnokságon aranyérmet szerzett, szabadtéren az olimpiai bronz mellett a 2017-es vb-második hely a legjobb eredménye. Legutóbb a budapesti atlétikai világbajnokságon szerepelt, akkor a huszadik helyen végzett a női súlylökés selejtezőjében, így sajnos nem jutott be a fináléba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb